Κόσμος|23.03.2026 16:37

Με ποιον συζητάει ο Τραμπ στο Ιράν; Το μυστηριώδες πρόσωπο και η απειλή σφοδρών βομβαρδισμών αν δεν υπάρξει συμφωνία

Newsroom

«Παράθυρο» για τερματισμό του πολέμου με το Ιράν άνοιξε ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους, εντείνοντας ωστόσο το μυστήριο γύρω από τις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι υπάρχουν «σημαντικά σημεία συμφωνίας» με το Ιράν, μετά τις συνομιλίες που διήρκεσαν μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής με δύο κορυφαίους Αμερικανούς απεσταλμένους.

«Θα δούμε πού θα οδηγήσουν», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Γουέστ Παλμ Μπιτς, όπου πέρασε το Σαββατοκύριακο.

«Πήγαν, θα έλεγα, τέλεια», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν ήταν αυτό που ξεκίνησε τις συνομιλίες. «Θα έλεγα ότι αν το φέρουν εις πέρας, αυτό θα τερματίσει το πρόβλημα, τη σύγκρουση, και πιστεύω ότι θα το τερματίσει σε πολύ, πολύ ουσιαστικό βαθμό».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι του, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρετ Κούσνερ, συμμετείχαν στις συζητήσεις, αλλά παρέμεινε σχετικά ασαφής ως προς το ποιος ήταν ο συνομιλητής των ΗΠΑ στο Ιράν, πέρα από το να διευκρινίσει ότι επρόκειτο για έναν «σεβαστό» ηγέτη που δεν είναι ο Ανώτατος Ηγέτης Μοτζτάμπα Χαμενεΐ.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιον συνομιλούν οι ΗΠΑ στο Ιράν, ο Τραμπ απάντησε: «Ένα υψηλόβαθμο πρόσωπο. Μην ξεχνάτε: Έχουμε εξοντώσει την ηγεσία της πρώτης φάσης, της δεύτερης φάσης και σε μεγάλο βαθμό της τρίτης φάσης. Αλλά έχουμε να κάνουμε με έναν άνδρα που πιστεύω ότι είναι ο πιο σεβαστός και ο ηγέτης, ξέρετε είναι λίγο δύσκολο, έχουν εξοντώσει – έχουμε εξοντώσει τους πάντες».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, το οποίο επικαλείται ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο, το πρόσωπο που φαίνεται να εκπροσώπησε το ιρανικό καθεστώς είναι ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ.

«Θέλουν πάρα πολύ να καταλήξουν σε συμφωνία. Κι εμείς θα θέλαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNN, προσθέτοντας ότι θα γίνουν επιπλέον τηλεφωνικές επικοινωνίες τη Δευτέρα, τις οποίες θα ακολουθήσει μια προσωπική συνάντηση «πολύ, πολύ σύντομα».

«Έχουμε ορίσει μια περίοδο πέντε ημερών, θα δούμε πώς θα πάει. Αν πάει καλά, θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να βομβαρδίζουμε με όλη μας τη δύναμη», είπε ο Τραμπ.

Είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε από το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνική βόμβα. «Δεν θέλουμε να δούμε πυρηνική βόμβα, ούτε πυρηνικό όπλο», είπε. αλλά επίσης οι ΗΠΑ να πάρουν στην κατοχή τους το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν.

«Την πυρηνική σκόνη. Θα τη θέλουμε. Και νομίζω ότι θα την πάρουμε. Έχουμε συμφωνήσει σε αυτό», υπογράμμισε.

Διαψεύδει το Ιράν τα περί συνομιλιών

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο πηγή, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν άμεσες ούτε έμμεσες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις δηλώσεις Τραμπ περί του αντιθέτου.

Σύμφωνα με το Fars, ο Τραμπ αναδιπλώθηκε ως προς τη στοχοποίηση ιρανικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τις προειδοποιήσεις του Ιράν για στοχοποίηση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη δυτική Ασία.

διαπραγματεύσειςειδήσεις τώραΝτόναλντ ΤραμπΙράν