Ένα δίλημμα, καμία επιλογή για τους Ιρανούς: Ζωή με πόλεμο ή ζωή με περισσότερη καταπίεση
NewsroomΜια καταγραφή της πραγματικότητας των Ιρανών, που από τη μία ζουν υπό την αγωνία, την ανασφάλεια και τον τρόμο που φέρνει ένας πόλεμος και από την άλλη γνωρίζουν ότι μια επόμενη ημέρα χωρίς διαφορετικά πρόσωπα και λογική στην εξουσία θα είναι ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη, καταγράφει σε άρθρο του το BBC.
Μιλώντας με Ιρανούς, εντός και εκτός Τεχεράνης, επιβεβαιώνει τη ρήση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τους πολίτες της χώρας που έχουν να επιλέξουν είτε τη συνέχιση ενός πολέμου που στοιχίζει ζωές και διαλύει την οικονομία τους είτε την παραμονή ενός αυταρχικού θεοκρατικού καθεστώτος στην εξουσία, που έχοντας αποδυναμωθεί θα επιστρατεύσει ακόμα περισσότερη βία για να ελέγξει.
«Την ώρα που οι «απλοί» πολίτες στο Ιράν καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεα για να βρουν τρόπους να συνδεθούν με τον έξω κόσμο, όπως για παράδειγμα με το να πληρώνουν υψηλές τιμές για δορυφορικές συνδέσεις ίντερνετ Starlink, κάτι που είναι παράνομο στη χώρα, αξιωματούχοι και υποστηρικτές της κυβέρνησης έχουν κανονικά πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Οι τελευταίοι, μάλιστα, έχουν συσπειρωθεί υπέρ της κυβέρνησης μετά τις μεγάλης κλίμακας επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ενισχύουν αυτή τη στήριξη, προβάλλοντας νυχτερινές συγκεντρώσεις πιστών υποστηρικτών σε όλο το Ιράν. Αυτή η ομάδα υιοθετεί τις απόψεις των αξιωματούχων σχετικά με τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ – και είναι αρκετά ενωμένη.
Επιφυλακτικότητα για το τέλος του πολέμου
Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να δουν το τέλος της Ισλαμικής κυβέρνησης του Ιράν. Αυτοί είναι διχασμένοι. Ενώ οι περισσότεροι θα καλωσόριζαν το τέλος του πολέμου, πολλοί είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία διατήρησης της τρέχουσας ηγεσίας στην εξουσία.
Η Κιάνα, μια γυναίκα γύρω στα 20, ζει στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη. Από την πρώτη μέρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά τώρα που συζητείται το ενδεχόμενο εκεχειρίας που θα διατηρήσει τους ηγέτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην εξουσία, λέει ότι νιώθει μπερδεμένη.
«Δεν ξέρω πώς να νιώσω. Αν τελειώσει ο πόλεμος, οι ήχοι των εκρήξεων θα σταματήσουν και η κατάσταση θα γίνει κανονική, αλλά ταυτόχρονα θα μείνουμε εμείς και ένα καθεστώς που είναι πολύ αδύναμο», λέει.
«Αλλά εξακολουθούν να έχουν εξουσία πάνω στον ίδιο τους τον λαό. Και πιστεύω ότι θα γίνουν ακόμα πιο βίαιοι. Θέλω απλώς να ανοιγοκλείσω τα μάτια μου και να έχουν όλα τελειώσει. Δεν θέλω καν να σκεφτώ τα επόμενα βήματα».
Έχει στο μυαλό της την πρωτοφανή καταστολή από την κυβέρνηση των διαδηλώσεων που σάρωσαν τη χώρα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εκείνου του κύματος, συμπεριλαμβανομένων 6.508 διαδηλωτών και 226 παιδιών, σύμφωνα με το πρακτορείο Human Rights Activists News Agency (Hrana), με έδρα τις ΗΠΑ.
«Τέλος στον πόλεμο αλλά πού θα καταλήξουμε;»
Ο Αρμίν, ένας ακόμη κάτοικος της Τεχεράνης γύρω στα 20, δήλωσε ότι θέλει ο πόλεμος να «τελειώσει τώρα».
Ταυτόχρονα, ωστόσο, είπε ότι είναι «αντίθετος σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, σε κάθε μορφή» με την Ισλαμική Δημοκρατία.
«Αυτό δίνει αξιοπιστία στο Ιράν σε παγκόσμιο επίπεδο και θα τους επιτρέψει να καταπιέζουν τον λαό», εξήγησε.
«Αλλά επίσης δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε κάπου με αυτόν τον πόλεμο. Θα έπρεπε να υπάρξει στήριξη στα κινήματα κατά του καθεστώτος μέσα στη χώρα», είπε ο Αρμίν.
Ο Τραμπ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν συχνά δηλώσει ότι δημιουργούν τις συνθήκες ώστε οι Ιρανοί να εξεγερθούν και να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μηνύματά τους έχουν ακουστεί – ή εισακουστεί.
«Αν μείνουν στην εξουσία, θα μας σφαγιάσουν»
Από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου, οι ισλαμικές αρχές έχουν προειδοποιήσει τους Ιρανούς – είτε μέσω δηλώσεων είτε μέσω μαζικών μηνυμάτων – να μην βγουν στους δρόμους για διαμαρτυρία.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ιράν, ταξίαρχος Αχμαντρεζά Ραντάν, προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του θα αντιμετωπίσουν όποιον βγει στους δρόμους «κατόπιν εντολής του εχθρού» ως «εχθρό».
Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν Ιρανοί που υποστηρίζουν τη συνέχιση του πολέμου.
«Νιώθω απαίσια για τις διαπραγματεύσεις. Ανησυχώ πολύ ότι μπορεί να παραμείνουν», είπε ο Πάρσα, ένας άνδρας γύρω στα 30 που ζει στο Καράτζ, μια πόλη κοντά στην Τεχεράνη, αναφερόμενος στην τρέχουσα ηγεσία στο Ιράν.
«Βρίσκονται σε θέση αδυναμίας. Αν παραμείνουν, θα σφαγιάσουν τον κόσμο στο εσωτερικό. Είναι ακόμα πολύ ισχυροί· πρέπει να αποδυναμωθούν λίγο περισσότερο ώστε να εξεγερθεί ο κόσμος εναντίον τους.»
Κάποιοι άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από την Τεχεράνη σε άλλες πόλεις και επαρχίες για να βρεθούν σε πιο ασφαλές μέρος.
Η Σαντάφ, μια γυναίκα γύρω στα 20 που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη βόρεια επαρχία Μαζανταράν, είναι μία από αυτούς.
«Δεν θέλω καμία διαπραγμάτευση. Θέλω να φύγουν όλοι οι κληρικοί. Αλλά ναι, φυσικά φοβάμαι για διακοπές ρεύματος και νερού.»
Χαμένοι είτε έτσι, είτε αλλιώς
Κάπου στη μέση βρίσκονται άνθρωποι όπως η Μαχτάμπ, μια γυναίκα γύρω στα 20 που ζει στην Τεχεράνη, οι οποίοι έχουν συμβιβαστεί με οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
«Αυτό που σκέφτομαι περισσότερο είναι το πώς, σε κάθε κατάσταση, μεγάλο μέρος της ευθύνης καταλήγει κάπως σε εμάς, και λέμε στον εαυτό μας ότι έχουμε τον έλεγχο… ενώ ταυτόχρονα, στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα», είπε.
«Και αυτές οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι τελικά εκείνες που παίρνουν όλες τις αποφάσεις για εμάς εδώ», είπε η Μαχτάμπ».
- Ένα δίλημμα χωρίς επιλογή: Ζωή με πόλεμο ή με το ίδιο θεοκρατικό και αυταρχικό καθεστώς;
- «Όπου υπάρχουν Άγγελοι»: Η Γαύδος «άδειασε» από παιδιά και στο νησί παρέλασαν μαθητές από σχολεία της Αττικής
- Το θαύμα του Μιγάδη: AI βίντεο με το Boeing που πετούσε πάνω από τις ταράτσες της Αθήνας αλλά δεν έπεσε ποτέ
- Στα 12 του σταμάτησε να μιλά, να κινείται, αλλά όχι να σκέφτεται - «9 χρόνια παγιδευμένος στο σώμα μου»