Κόσμος|12.11.2018 11:27

Εφτασε στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο της Exxon Mobil

Newsroom

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το γεωτρύπανο θα έφτανε στις 2:00 μ.μ. σήμερα, στο λιμάνι Λεμεσού. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες έχει φτάσει ήδη, στο οικόπεδο 10. Ο αξιωματούχος με τον οποίο επικοινώνησε η ιστοσελίδα είπε ότι «όλα βαίνουν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα», και ότι η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου. Στην περιοχή πλέουν πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές απειλές οι Αμερικανοί θα λάμβαναν τα ίδια μέτρα ασφάλειας. Το πρωί του Σαββάτου, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν οδηγία προς ναυτιλλομένους (navtex) για τον στόχο «Δελφίνη» του οικοπέδου 10, με ισχύ από προχθές μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

Αρμόδια πηγή είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ότι «η άφιξη της πλατφόρμας αναμένεται εντός του χρονικού πλαισίου που είχε καθοριστεί, με βάση τον προγραμματισμό, αύριο (την Κυριακή) ή μεθαύριο (τη Δευτέρα)». Η κυπριακή navtex που εκδόθηκε το πρωί του Σαββάτου, στις 6.00πμ, με αριθμό 376/18, ενημερώνοντας τους ναυτιλλομένους για τις εργασίες του Stena IceMax, αφορά τον γεωτρητικό στόχο «Δελφίνη». Οι εργασίες της γεώτρησης αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την Navtex με ισχύ μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2019, δημιουργείται μια ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από το Stena IceMax, στην οποία απαγορεύεται η είσοδος για οποιονδήποτε λόγο. Η παραβίαση της ζώνης ασφαλείας θεωρείται ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, καταλήγει.

Την Παρασκευή, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας διάταγμα της Υπουργού Μεταφορών για σκοπούς διασφάλισης της ασφάλειας της κινητής υπεράκτιας μονάδας γεώτρησης Stena IceMax καθώς και της ναυσιπλοΐας, κατά την περίοδο που η μονάδα θα χρησιμοποιείται για γεώτρηση στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης αυτής.

κυπριακή ΑΟΖExxon Mobil