Άνοιξε στη Βαρκελώνη το πρώτο βιβλιοπωλείο με θεματική αποκλειστικά την Παλαιστίνη
NewsroomΣε συνοικία της Βαρκελώνης άνοιξε πλέον το πρώτο βιβλιοπωλείο επικεντρωμένο αποκλειστικά στον πολιτισμό του παλαιστινιακού λαού. Το Finestres Palestina εγκαινιάστηκε την Ημέρα της Νάκμπα, ημέρα μνήμης του εκτοπισμού χιλιάδων Παλαιστινίων από τα εδάφη τους από το Ισραήλ την περιόδο 1947–1949.
Το νέο βιβλιοπωλείο διαθέτει κατάλογο σχεδόν 4.000 τίτλων, με έμφαση στη λογοτεχνία, την παιδική λογοτεχνία, το θέατρο, την ποίηση, τα δοκίμια, τις τέχνες και τη γαστρονομία. Περίπου οι μισοί τίτλοι είναι στα καταλανικά και στα ισπανικά, ενώ σημαντικός αριθμός είναι διαθέσιμος στα αραβικά και στα αγγλικά, καθώς και σε άλλες γλώσσες όπως τα γαλλικά και τα ιταλικά. Παράλληλα, στον χώρο αναμένεται να λειτουργήσει και πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Σημείο συνάντησης
Η υπεύθυνη του χώρου, Ολίβια Γουάτσον, δήλωσε ότι το βιβλιοπωλείο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως «σημείο συνάντησης» και «χώρος πολιτιστικής ανταλλαγής». Ο εσωτερικός σχεδιασμός, που επιμελήθηκε ο Παλαιστίνιος αρχιτέκτονας Μαλέκ Μουράντ Ματέου, αντλεί έμπνευση από τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας.
Η Γουάτσον ανέφερε ότι το Finestres Palestina προσφέρει «ό,τι μπορεί να διαβάσει κανείς για να κατανοήσει την πραγματικότητα στην Παλαιστίνη, το πλαίσιο και την κατάσταση». Η διευθύντρια των Ferrer Foundations, Εστεφανία Ρίκο, σημείωσε ότι στόχος είναι «να τοποθετηθεί ο χιλιετής πολιτισμός του παλαιστινιακού λαού, που έχει αδικαιολόγητα περιθωριοποιηθεί, στη θέση που του αξίζει».
Η ίδρυση του νέου βιβλιοπωλείου έρχεται μετά το φρικτό περιστατικό βανδαλισμού, πέρσι, όταν περίπου 30 βιβλία με θέμα την Παλαιστίνη καταστράφηκαν στο αρχικό κατάστημα Finestres. Ήταν η στιγμή που πάρθηκε η απόφαση για το εγχείρημα, εξηγεί η Γουάτσον.
« Θέλαμε να βάλουμε στο προσκήνιο τον πολιτισμό του παλαιστινιακού λαού».
- Φωτιά στον Ασπρόπυργο: «Κανένα μέτρο ασφαλείας», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο - Εργοδότες δεν εκκένωναν εργοστάσια
- Άργος: Το κρίσιμο ερώτημα για τους πυροβολισμούς των αστυνομικών στον 20χρονο - Αναμένεται η βαλλιστική
- Τάσεις MRB: Πρωτιά της ΝΔ και άνοδος Τσίπρα - Χάνουν έδαφος ΠΑΣΟΚ και Καρυστιανού
- Πέθανε η Πάολα Ρεβενιώτη - Ηταν πρωτοπόρα φυσιογνωμία του ελληνικού ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος