Κόσμος|24.05.2026 10:04

Στις κάλπες οι πολίτες της Κύπρου - Η μεγάλη μάχη 18 συνδυασμών και 752 υποψηφίων

Newsroom

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Κύπριοι πολίτες σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκλογική μάχη για την ανάδειξη των 56 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 π.μ. και θα πραγματοποιηθεί διάλειμμα μιας ώρας στις 12.00. Η ψηφοφορία θα επαναρχίσει στις 13.00 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί κανονικά μέχρι τις 18.00 το απόγευμα, όταν οι κάλπες θα κλείσουν και θα ξεκινήσει η διαδικασία της καταμέτρησης.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται και οι εκλογές για την ανάδειξη του Αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών στην Βουλή.

Στις φετινές εκλογές συμμετέχουν συνολικά 752 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 743 προέρχονται από 18 κομματικούς σχηματισμούς, ενώ 9 είναι ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Από τη διαδικασία θα εκλεγούν 56 από τα 80 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το 70,3% των υποψηφίων είναι άνδρες και το 29,7% γυναίκες, στοιχείο που αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη ανισορροπία στην πολιτική εκπροσώπηση.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περισσότεροι από 568.000 εγγεγραμμένοι εκλογείς, ενώ οι κάλπες θα στηθούν σε 1.217 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και σε 13 στο εξωτερικό — πέντε στην Αθήνα, τρία στη Θεσσαλονίκη, τέσσερα στο Λονδίνο και ένα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το euronews.com, οι σημερινές βουλευτικές εκλογές αποκτούν χαρακτήρα πολιτικού και κοινωνικού δημοψηφίσματος για το μέλλον της χώρας.

Το αποτέλεσμα δεν θα καθορίσει μόνο τη σύνθεση της νέας Βουλής, αλλά και το κατά πόσο η κυπριακή κοινωνία επιλέγει τη συνέχεια του σημερινού πολιτικού πλαισίου ή μια βαθύτερη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με νέες πολιτικές δυνάμεις και διαφορετικές ισορροπίες εξουσίας.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών Ελίκκος Ηλία κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία, ασκώντας υπεύθυνα το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη των νέων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογών, οι κάλπες παραδόθηκαν το πρωί της Παρασκευής στους προεδρεύοντες των 1.204 εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν Παγκύπρια ενώ την Πέμπτη παραδόθηκαν οι κάλπες του εξωτερικού.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται από τα μικρά εκλογικά κέντρα μεταξύ 6:30 μ.μ. και 7 μ.μ.. Τα αποτελέσματα για τα κόμματα συνολικά θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τα εκλογικά κέντρα και, ως εκ τούτου, αναμένεται μέχρι τις 9:30 μ.μ. να ξεκαθαρίσουν τα ποσοστά και ο αριθμός των εδρών που θα λάβει ο κάθε συνδυασμός. Παράλληλα, ο Έφορος Εκλογών εκτιμά ότι θα γνωρίζουμε ποιοι εκλέγονται βουλευτές από κάθε συνδυασμό, μετά τις 1:30 το πρωί της Δευτέρας.

Τα κόμματα και οι νέες πολιτικές δυνάμεις

Στην εκλογική μάχη συμμετέχουν τα παραδοσιακά κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, αλλά και νέα πολιτικά σχήματα που επιχειρούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια απέναντι στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η παρουσία του ALMA - Πολίτες για την Κύπρο του πρώην Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, του Volt Κύπρου, αλλά και της «Άμεσης Δημοκρατίας» του ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου. Παράλληλα, το ΕΛΑΜ εμφανίζεται ενισχυμένο, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια γύρω από την ακρίβεια, το μεταναστευτικό και τη γενικότερη ανασφάλεια.

Τα τελικά μηνύματα των κομμάτων

ΔΗΣΥ: «Μια ασφαλής χώρα και μια σταθερή οικονομία»

Η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, στο τελικό προεκλογικό της μήνυμα έκανε λόγο για την ανάγκη μιας Βουλής με «τους καλύτερους εκπροσώπους και τους πιο αξιόλογους ανθρώπους», ώστε να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Αναγνώρισε την απογοήτευση μεγάλου μέρους της κοινωνίας απέναντι στα κόμματα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η νέα Βουλή θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις μέσα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.

ΑΚΕΛ: «Μάχη ενάντια στην ακρίβεια και τις ανισότητες»

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ζήτησε τη στήριξη των πολιτών ώστε το κόμμα να συνεχίσει, όπως ανέφερε, να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολιτών στη Βουλή.

Το ΑΚΕΛ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ακρίβεια, τις κοινωνικές ανισότητες και την ανάγκη ελέγχου των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

ΔΗΚΟ: «Σοβαρότητα και προοπτική»

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η Κύπρος «δικαιούται περισσότερα», ζητώντας από τους πολίτες να στηρίξουν μια πολιτική σταθερότητας, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας.

ΕΛΑΜ: «Το μέλλον της ίδιας της Κύπρου»

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου χαρακτήρισε τις εκλογές «ώρα σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της πατρίδας», παρουσιάζοντας το κόμμα του ως δύναμη αντίστασης απέναντι στην παρακμή και την εγκατάλειψη.

ΔΗΠΑ

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, κάλεσε τους πολίτες να μην αφήσουν τη χώρα «στα χέρια καιροσκόπων και ακραίων στοιχείων», ούτε σε ανθρώπους με εμμονές και ισοπεδωτικές αντιλήψεις, ούτε σε όσους δηλώνουν άγνοια και επιδιώκουν πειραματισμούς».

ΕΔΕΚ

«Αυτές οι εκλογές είναι κάτι περισσότερο από μια πολιτική αναμέτρηση. Είναι μια μάχη για το ποια Κύπρο θέλουμε» είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Νίκος Αναστασίου.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ δεν ζητά απλώς ψήφο αλλά δύναμη για να συνεχίσει να αγωνίζεται για την Κύπρο και τον λαό της και εξέφρασε βεβαιότητα ότι η ΕΔΕΚ επιστρέφει γιατί «είναι κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου». Πρόσθεσε ότι είναι η ώρα «να σηκώσουμε ξανά τη σημαία ψηλά. Η ώρα να αποδείξουμε ότι κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την ΕΔΕΚ από το παρόν και το μέλλον της Κύπρου».

Η σημασία της νέας Βουλής

Παρότι η Κύπρος διαθέτει προεδρικό σύστημα και η κυβέρνηση δεν εξαρτάται άμεσα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η νέα Βουλή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έγκριση νομοσχεδίων, μεταρρυθμίσεων και κρατικών προϋπολογισμών.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τις πολιτικές συμμαχίες, την ισχύ της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και τη δυνατότητα προώθησης κρίσιμων πολιτικών σε ζητήματα οικονομίας, μεταναστευτικού, κοινωνικής πολιτικής και ενέργειας.

Παράλληλα, οι εκλογές θεωρούνται πρόδρομος των προεδρικών εκλογών του 2028.

Τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες
Η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, οι χαμηλοί μισθοί, το αυξημένο κόστος ζωής και η πίεση στο σύστημα υγείας κυριαρχούν στις ανησυχίες των πολιτών.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της προεκλογικής περιόδου επισκιάστηκε από την υπόθεση «Σάντυ», που αφορά καταγγελίες για παραδικαστικό κύκλωμα και υποθέσεις διαφθοράς με εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών προσώπων.

Η υπόθεση προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση και επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των θεσμών.

Το Κυπριακό παραμένει κομβικό ζήτημα, αν και δεν κυριάρχησε απόλυτα στην προεκλογική ατζέντα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει μιλήσει για νέα κινητικότητα γύρω από το ενδεχόμενο επανέναρξης συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν την ανησυχία για την περιφερειακή ασφάλεια.

Η στρατηγική θέση της Κύπρου, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και οι μεταναστευτικές πιέσεις επηρεάζουν άμεσα την πολιτική συζήτηση και τις επιλογές των ψηφοφόρων.

Κύπροςεκλογέςκάλπεςειδήσεις τώρα