Κόσμος|01.06.2019 15:59

Ίμπιζα γκέιτ στην Αυστρία: Το βίντεο που ξεγύμνωσε την ακροδεξιά

Newsroom

Το νησί της Ίμπιζα, στα ανοιχτά της Βαλένθια στην Ισπανία, είναι ένας από τους πιο διάσηµους τουριστικούς προορισµούς παγκοσµίως, κυρίως µεταξύ όσων «ψάχνονται» για ξέφρενες καλοκαιρινές διακοπές. Πρόσφατα, όµως, η διαρροή ενός «πολιτικά φορτισµένου» βίντεο έστρεψε τα φώτα της δηµοσιότητας στο γνωστό νησί και για έναν επιπλέον λόγο: αποτέλεσε το «σκηνικό» του αποκαλούµενου «σκανδάλου της Ιµπιζα», το οποίο οδήγησε σε διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισµό της Αυστρίας µεταξύ του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόµµατος του καγκελάριου Σεµπάστιαν Κουρτς (OVP) και του ακροδεξιού Κόµµατος των Ελευθέρων (FPO) του µέχρι πρότινος αντικαγκελάριου της χώρας, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε.

Ολα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2017, όταν σε µια πολυτελή βίλα στην Ιµπιζα, όπου η διανυκτέρευση κοστίζει 1.000 ευρώ, έλαβε χώρα µια «µυστική» συνάντηση, που επρόκειτο επίσης µυστικά να βιντεοσκοπηθεί. Στη συνάντηση εκείνη, όπως προκύπτει από το βίντεο που διέρρευσε πριν από λίγες ηµέρες προκαλώντας πολιτικό σεισµό, συµµετείχαν ο τότε µελλοντικός αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, ο επίσης ακροδεξιός πρώην δηµοτικός σύµβουλος της Βιέννης Γιόχαν Γκούντενους και µια νεαρή γυναίκα που στους συνοµιλητές της είχε συστηθεί (από έναν δικηγόρο της Βιέννης) ως ανιψιά του Ρώσου ολιγάρχη Ιγκόρ Μακάροφ.

Ζαλισμένοι και... ξελογιασμένοι

Στο βίντεο που παρακολουθεί εδώ και µέρες ολόκληρη η Ευρώπη, οι τρεις προαναφερθέντες συνοµιλούν επί ώρες καπνίζοντας και πίνοντας. Από τα λεγόµενά τους προκύπτει ότι ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε και το FPO ήταν διεφθαρµένοι προτού καν αρχίσουν να συγκυβερνούν την Αυστρία το 2017, αντιστρέφοντας το ρητό ότι η εξουσία διαφθείρει.

Πιο συγκεκριµένα, από το βίντεο γίνεται ξεκάθαρο ότι ο ελαφρώς ζαλισµένος από το ποτό και κάπως ξελογιασµένος από την οµορφιά της νεαρής υποτιθέµενης ανιψιάς του Μακάροφ (η ταυτότητα της µυστηριώδους γυναίκας δεν έχει ακόµα εξακριβωθεί, ενώ ο Μακάροφ έχει διαψεύσει τα δηµοσιεύµατα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει ανιψιά) Χάιντς Κρίστιαν Στράχε προσπαθούσε να εξασφαλίσει τη στήριξή της στον πολιτικό αγώνα του κόµµατός του και µια... µετεκλογική συνεργασία.

Της έταζε ότι θα έκανε ό,τι µπορεί για να καταφέρει η ίδια να επενδύσει την περιουσία της στην Αυστρία, παρά το γεγονός ότι η νεαρή τον ενηµέρωσε ότι δεν έχει αρκετή νόµιµη περιουσία για να επενδύσει. Ο τότε µελλοντικός αντικαγκελάριος της Αυστρίας τής υποσχόταν ότι θα της εξασφάλιζε συµβόλαια για δηµόσια έργα οδοποιίας, ενώ της πρότεινε να αγοράσει µέχρι και την πρώτη σε κυκλοφορία εφηµερίδα ταµπλόιντ της Αυστρίας, την «Kronen Zeitung», και να τη µετατρέψει σε φιλικό προς τον ίδιο και το κόµµα του έντυπο. Οι δύο πλευρές, έπειτα από ώρες συζητήσεων στο βίντεο, καταλήγουν ότι η νεαρή άγνωστη γυναίκα θα αγόραζε το 50% της «Kronen Zeitung» αλλάζοντας τη στάση της εφηµερίδας υπέρ της αυστριακής ακροδεξιάς και του Κόµµατος των Ελευθέρων (FPO).

Σε αντάλλαγµα, ο Στράχε θα της εξασφάλιζε συµβάσεις δηµοσίων έργων. Ο ίδιος µάλιστα στη συνοµιλία του τόνισε ότι θα ήθελε πολύ να φτιαχτεί ένα «µιντιακό περιβάλλον αντίστοιχο µε αυτό που έχει φτιάξει ο Βίκτορ Ορµπαν» στην Ουγγαρία. Μεταξύ άλλων, ο πρώην -πλέον- αντικαγκελάριος λέει στη «Μακάροβα»: «Αν πάρεις την “Kronen Zeitung” τρεις εβδοµάδες πριν από τις εκλογές (σ.σ.: εννοεί τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2017 στις οποίες η ακροδεξιά ήρθε τρίτη, µε ελάχιστη όµως διαφορά από το δεύτερο Σοσιαλδηµοκρατικό Κόµµα SPO, και εν συνεχεία µπήκε στην κυβέρνηση συνασπισµού) και µας βγάλεις πρώτους, τότε µπορούµε να µιλήσουµε για ό,τι θέλεις».

Ο ίδιος ο Στράχε εµφανίζεται να εκτιµά ότι µε τη στήριξη της «Kronen Zeitung» το ποσοστό του κόµµατός του θα φτάσει στο 34%. Σύµφωνα µε σχετικά ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο, από τη συζήτηση στη βίλα στη µαγευτική Ιµπιζα προκύπτει επίσης ότι το FPO χρησιµοποιούσε γενικότερα ή προσπαθούσε να χρησιµοποιήσει ως «εργαλείο» την πολιτική της συναλλαγής µε χρηµατοδότες από την Ευρώπη και το εξωτερικό.

Διάλυση του συνασπισμού

Η συνολική διάρκεια της καταγραφής είναι έξι ώρες. Στην αρχή του βίντεο µάλιστα εµφανίζεται κάποιος να στήνει τις κάµερες χωρίς όµως να φαίνονται το πρόσωπο ή το σώµα του, παρά µόνο τα χέρια του. Στη συνέχεια του βίντεο, µετά τις συνοµιλίες, οι δύο άνδρες και η φερόµενη ως Ρωσίδα λέγεται ότι εµπλέκονται σε ερωτικές περιπτύξεις και κατανάλωση ναρκωτικών. Με αυτά τα δεδοµένα δεν προκαλεί καµία εντύπωση πως η δηµοσίευση του βίντεο, πέραν του πολιτικού σεισµού που οδήγησε στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισµού µεταξύ των κοµµάτων του Σεµπάστιαν Κουρτς και του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, πυροδότησε παράλληλα και δεκάδες σενάρια σχετικά µε το ποιος το τράβηξε στην πραγµατικότητα και το ποιος το άφησε να διαρρεύσει. Τα επικρατέστερα σενάρια που προσπαθούν να λύσουν το παραπάνω µυστήριο είναι ότι το βίντεο τραβήχτηκε και διέρρευσε είτε από µια γερµανική οργάνωση γνωστή ως «Κέντρο για την Οµορφιά στην Πολιτική», είτε από κάποια υπηρεσία πληροφοριών της Αυστρίας.

Οι υποψίες σχετικά µε την οργάνωση προέκυψαν έπειτα από δηµοσίευµα σε αυστριακή εφηµερίδα σύµφωνα µε το οποίο ο λογαριασµός της οργάνωσης στο Twitter ήταν ο πρώτος που ακολούθησε έναν ολοκαίνουργιο λογαριασµό που χρησιµοποιήθηκε για να κάνει το πρώτο tweet της δηµοσίευσης του βίντεο. Παρά το γεγονός ότι η γερµανική οργάνωση διέψευσε ότι άνθρωποί της τράβηξαν το βίντεο, το σενάριο ακόµα διακινείται στα µέσα ενηµέρωσης. Κανένα από τα ΜΜΕ που δηµοσίευσαν αρχικά το βιντεοσκοπηµένο υλικό (όπως επί παραδείγµατι το γερµανικό περιοδικό «Der Spiegel» και η επίσης γερµανική εφηµερίδα «Süddeutsche Zeitung») δεν έχει δώσει συγκεκριµένη απάντηση στο ερώτηµα ποιος τράβηξε το βίντεο, υποστηρίζοντας ότι γνωρίζουν την πηγή που τους το έδωσε αλλά φυσικά δεν την αποκαλύπτουν. Παρότι το κρίσιµο αυτό ερώτηµα παραµένει αναπάντητο και το πιθανότερο είναι ότι το µυστήριο δεν θα λυθεί ποτέ, η δηµοσίευση του βίντεο έφερε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία. Πιο συγκεκριµένα, το πρώτο θύµα της διαρροής ήταν ο ίδιος ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, που υπό το βάρος των αποκαλύψεων αναγκάστηκε την περασµένη εβδοµάδα να παραιτηθεί. 

Σεμπάστιαν ΚουρτςακροδεξιάΑυστρία