Κόσμος|12.11.2018 14:32

Οι ΗΠΑ θωρακίζουν την κυπριακή ΑΟΖ

Newsroom

Υπό αμερικανική προστασία αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες ημέρες τις εργασίες του το γεωτρύπανο Stena IceMax της Exxon Mobil στον στόχο «Δελφίνη» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Το γεωτρύπανο, αμερικανικών συμφερόντων, της κοινοπραξίας Exxon Mobil και Qatar Petroleum έφτασε στην περιοχή αργά το βράδυ της Κυριακής, 11 Νοεμβρίου. 

Έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο και σημαντικό στάδιο του πολύμηνου σχεδιασμού, το οποίο είχε, μεταξύ άλλων, ως στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη πλεύση του γεωτρύπανου, δεδομένων των εμπειριών των προηγούμενων έξι γεωτρήσεων και ιδιαίτερα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.

Στο Λιμάνι της Λάρνακας βρίσκεται από τις 9 Νοεμβρίου το αντιτορπιλικό πλοίο του Έκτου Αμερικανικού Στόλου, το οποίο διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωσή του, «η επίσκεψη αυτή είναι η πέμπτη στο λιμάνι κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του Arleigh Burke το 2018 και επαναβεβαιώνει τις προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των χωρών εταίρων και συμβάλλει στη δημιουργία των συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να επισκεφθεί τη Λευκωσία.

Η απόφαση της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποστείλει τον αρμόδιο για τα θέματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ιδιαίτερη σημασία. Κι αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο υλοποιεί την υπόσχεση της Ουάσινγκτον προς την Λευκωσία να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και την ανησυχία της απέναντι στις απειλές της Άγκυρας.

Μετά την επίσκεψη του Φάνον θα ακολουθήσει ο βοηθός υπουργός Γουές Μίτσελ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτές είναι οι τρεις χώρες, οι οποίες -σύμφωνα με τις έρευνες- έχουν φυσικό αέριο. Επιπλέον, αποτελούν συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υποστηρικτικά σκάφη από Λευκωσία

Στο μεταξύ, την εξυπηρέτηση του «Stena Icemax» έχουν αναλάβει και τέσσερα υποστηρικτικά σκάφη που ναυλοχούν στη Λεμεσό από τα τέλη Οκτωβρίου. 
Έως τις 25 Νοεμβρίου θα βρίσκεται σε ισχύ NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από το γεωτρύπανο. Ταυτόχρονα, έχει δεσμευτεί θαλάσσιος διάδρομος, στα όρια του οποίου θα διεξάγονται πολυεθνικές ασκήσεις, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι όσο λιγότερα λέγονται σε ένα θέμα, στο οποίο η Τουρκία θέλει να προκαλέσει γκρίζες ζώνες τόσο το καλύτερο. Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, η Τουρκία επιδιώκει διαρκώς να δημιουργήσει με προπαγάνδα, παρεμβάσεις και απειλές, την εντύπωση ότι η θάλασσα στα νότια της Κύπρου είναι τουρκική ή αιγυπτιακή και ότι η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ, ούτε δικαιώματα.

Αυτό, είπε ο κ. Προδρόμου, η κυβέρνηση το διαχειρίζεται με υπευθυνότητα, κτίζοντας διεθνείς συμμαχίες και έχοντας μεγάλες εταιρείες και συμφέροντα κρατών, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, στην περιοχή μας, για να συμπληρώσει ότι υπάρχει άρτια συνεργασία με τις γειτονικές χώρες σε θέματα ενέργειας. 

Exxon Mobil