«Νομίζω ότι τον σκότωσα»: Συνταξιούχος κατέγραψε κατά λάθος τη δολοφονία γείτονά του
NewsroomΣε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε συνταξιούχος στη Βρετανία για τη δολοφονία του γείτονά του, έπειτα από μια καβγά σχετικά με ηχορύπανση.
Ο 67χρονος Τζέιμς Χιουζ χτύπησε επανειλημμένα τον 68χρονο Χάρολντ Τέρνερ με το μπαστούνι του και στη συνέχεια κάθισε πάνω του καβγά στις 25 Δεκεμβρίου 2025.
Ο Χιουζ αρνήθηκε τις κατηγορίες για φόνο και ανθρωποκτονία ωστόσο κρίθηκε ένοχος. Καθοριστικό στοιχείο έπαιξε η ηχογράφηση από ένα φορητό καταγραφικό που φορούσε ο κατηγορούμενος, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, είχε μαζί του επειδή φοβόταν ότι το θύμα θα μπορούσε να του επιτεθεί.
Όπως μεταδίδει η Mirror, την Πέμπτη (2/7), το Κακουργιοδικείο του Κερνάρφον, καταδίκασε τον 67χρονο σε ισόβια κάθειρξη, με ελάχιστη περίοδο έκτισης ποινής τα 13 χρόνια. Από την ποινή του θα αφαιρεθούν οι 185 ημέρες που είχε ήδη περάσει προφυλακισμένος. Ο ίδιος αρνήθηκε να βγει από το κελί του κατά την ανακοίνωση της ποινής.
Το χρονικό του εγκλήματος
Οι δύο άνδρες ζούσαν σε διπλανά διαμερίσματα, ενώ είχαν έντονες τριβές για αρκετό καιρό. Το θύμα είχε καταγγείλει τον Χιουζ για φασαρία τη νύχτα και θορύβους που όπως έλεγε προέρχονταν από χτυπήματα σε τοίχους και κάγκελα.
Κατά την επιβολή της ποινής, ο δικαστής ανέφερε ότι το θύμα ήταν «θυμωμένο» και «σε απόγνωση» τις ώρες πριν από τη δολοφονία. Το πρωί των Χριστουγέννων είχε αφήσει στον Χιουζ μήνυμα στον τηλεφωνητή λέγοντας: «Θέλω να εξαφανιστείς. Τα έβαλες με τον λάθος άνθρωπο. Καληνύχτα, κοιμήσου ήσυχα.»
Ο δικαστής ανέφερε ότι υπήρχαν και άλλα στοιχεία που αποδείκνυαν την απειλητική συμπεριφορά του κ. Τέρνερ εκείνο το πρωί. Ο δράστης κάλεσε δύο φορές την Αστυνομία της Βόρειας Ουαλίας: την πρώτη για να αναφέρει ότι ο Τέρνερ χτυπούσε την πόρτα του και φώναζε, και τη δεύτερη για να τους αναπαράγει το ηχογραφημένο μήνυμα.
«Σήκω από πάνω μου, δεν μπορώ να αναπνεύσω»
«Στις 11:03 π.μ., ο κ. Τέρνερ άφησε μήνυμα στον τηλεφωνητή του διαχειριστή του συγκροτήματος λέγοντας ότι είχε φτάσει στα όριά του και ότι επρόκειτο να κάνει κακό σε κάποιον. Αργότερα εκείνο το πρωί σημειώθηκε σωματική συμπλοκή μεταξύ του κατηγορουμένου και του κ. Τέρνερ έξω από το διαμέρισμα του κατηγορουμένου.
Δέχομαι ότι ο κ. Τέρνερ ξεκίνησε τη σωματική αυτή σύγκρουση, και αυτό είναι σημαντικό. Ο κατηγορούμενος δεν αναζήτησε τη βία εκείνη την ημέρα. Η αντιπαράθεση έγινε έξω από το διαμέρισμά του, αφού είχε ήδη καλέσει την αστυνομία και αφού είχαν προηγηθεί οι απειλές του κ. Τέρνερ».
Σύμφωνα με τον δικαστή, το σημαντικότερο αποδεικτικό στοιχείο ήταν η ηχογράφηση από τη φορητή συσκευή του δράστη, στην οποία ακούγεται ο Τέρνερ να λέει: «Σήκω από πάνω μου, δεν μπορώ να αναπνεύσω».
«Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να σηκωθεί και απάντησε: "Τι κρίμα. Θες να σε χτυπήσω ξανά; Μπορείς να πεθάνεις, δεν με νοιάζει καθόλου"».
Μετά το περιστατικό ο Χιουζ επέστρεψε στο διαμέρισμά του, άνοιξε το ραδιόφωνο και έφτιαξε ένα ζεστό ρόφημα. Αργότερα τηλεφώνησε στον ανιψιό του, ενώ το καταγραφικό συνέχιζε να ηχογραφεί, λέγοντάς του: «Νομίζω ότι μπορεί να σκότωσα κάποιον».
Όταν τελικά κάλεσε ασθενοφόρο, είπε στους τηλεφωνητές ότι πίστευε πως ο κ. Τέρνερ ίσως είχε υποστεί καρδιακή προσβολή. Ανέφερε: «Τον χτύπησα με το μπαστούνι μου, έπεσε και χτύπησε στο παράθυρο».
Η νεκροψία έδειξε ότι ο κ. Τέρνερ πέθανε από ασφυξία και είχε υποστεί αμβλύ τραύμα στο πρόσωπο και το κεφάλι.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του δράστη δήλωσε ότι ο πελάτης του είχε πέσει επανειλημμένα θύμα σοβαρών εγκλημάτων στη Νότια Αφρική και βρισκόταν σε κακή φυσική κατάσταση.
Ο δικηγόρος επισήμανε επίσης ότι ο Χιουζ είχε καλέσει δύο φορές την αστυνομία το πρωί των Χριστουγέννων ζητώντας βοήθεια.
Ο δικαστής ανέφερε ότι δεν επρόκειτο για προσχεδιασμένη δολοφονία, αλλά ότι ο Χιουζ αγνόησε τις εκκλήσεις του κ. Τέρνερ να σηκωθεί από πάνω του. Αντίθετα, όπως είπε, η αντίδρασή του ήταν «θυμωμένη, αναίσθητη και σκληρή».
- Απάτη 400.000 σε βάρος του ΕΟΠΥΥ - Συνελήφθη υποψήφιος βουλευτής για απάτες μέσω εικονικής συνταγογράφησης
- Οδηγός ταξί χρέωσε 175€ από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι το κέντρο της Αθήνας
- Στις ΗΠΑ ξέσπασε επιδημία «εκρηκτικής» διάρροιας και δεν ξέρουν τι φταίει
- Ελ Νίνιο: Καύσωνας, ξηρασία, έντονες βροχοπτώσεις - Το φαινόμενο του Ειρηνικού ταράζει τα διεθνή «νερά»