Κόσμος|29.05.2019 11:34

Φουάτ Οκτάι: Γιατί δεν νοιάστηκαν οι ΗΠΑ όταν αγόραζε η Κύπρος S-400;

Newsroom

Με τις ΗΠΑ τα «έβαλε» ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, με αφορμή το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα -για την υπεράσπιση της Άγκυρας- την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Το θέμα των S-400, για το οποίο δεν καιγόταν το καρφί κανενός όταν τους αγόραζε η Ελλάδα, η νότια Κύπρος, τώρα που τους αγοράζει η Τουρκία μετατράπηκε σε θέμα που μας απασχολεί μέρα-νύχτα», είπε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV Μαρία Ζαχαράκη.

Παράλληλα, ο Φουάτ Οκτάι προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει όριο της Τουρκίας απέναντι στις απειλές των τρομοκρατών, είτε αυτοί ονομάζονται γκιουλενιστές είτε Κούρδοι του ΡΚΚ. Θα τους χτυπάει ή θα τους βρίσκει και θα τους φέρνει πίσω.

«Όταν απειλείται η Τουρκία είτε στο εσωτερικό της, είτε από το εξωτερικό της, δεν γνωρίζουμε κανένα όριο. Όπου κι αν πάνε, εμείς θα τους χτυπάμε ή θα τους παίρνουμε και θα ερχόμαστε εδώ. Θα χτυπάμε, θα τους παίρνουμε και θα τους φέρνουμε πίσω».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, έκανε λόγο για έναν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ των πολεμικών ναυτικών των χωρών στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ενώ οι ίδιοι συνωστίσθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, τώρα ενοχλούνται ιδιαιτέρως από την Τουρκία που προασπίζεται τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Κάποιοι κύκλοι, που θέλουν να είναι εκείνοι πρωτοπόροι στον επανακαθορισμό του διεθνούς συστήματος, ενοχλούνται πολύ για τις έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου της Τουρκίας γύρω από τη νότια Κύπρο και την Κύπρο».

S-400Φουάτ ΟκτάιΗΠΑ