Κόσμος|29.05.2019 17:55

Γερμανία: Σωσίβιο σε πρόωρη ψηφοφορία αναζητά η Αντρέα Νάλες

Έρη Πανσεληνά

Την τακτική τού στρίβειν... διά της κοινοβουλευτικής οµάδας ακολουθεί πλέον η αρχηγός των Γερµανών Σοσιαλδηµοκρατών (SPD), Αντρέα Νάλες, η οποία αρνείται να ενδώσει στις εσωκοµµατικές πιέσεις για παραίτησή της µετά τη συντριβή του SPD στις ευρωεκλογές και στις τοπικές κάλπες της Βρέµης.

Επιλέγοντας µια «µέση οδό», η 48χρονη Νάλες ανακοίνωσε την προσφυγή σε εσωκοµµατική ψηφοφορία για τη θέση του αρχηγού της κοινοβουλευτικής οµάδας στην Μπούντεσταγκ, πόστο το οποίο επίσης κατέχει. «∆εν πιστεύω ότι αυτές οι συζητήσεις για τα πόστα στο κόµµα είναι σοφές. Αλλά τώρα που ως ηγέτης αντιµετωπίζω αυτήν την πρόκληση, θα υπάρξει σαφήνεια» ανέφερε η Νάλες στο κρατικό δίκτυο ZDF, προτείνοντας να γίνει την επόµενη εβδοµάδα η ψηφοφορία για την ηγεσία της κοινοβουλευτικής οµάδας, που ήταν ούτως ή άλλως προγραµµατισµένη µεν, αλλά για τον ερχόµενο Σεπτέµβριο.

«Ολοι όσοι θέλουν να ακολουθήσουν διαφορετική πορεία ας σηκωθούν και ας πουν “κατεβαίνω ως υποψήφιος”» συνέχισε η αρχηγός του SPD. Η βιαστική απόφαση της 48χρονης Νάλες να επισπεύσει µέσω τηλεόρασης την ψηφοφορία για την αρχηγία της κοινοβουλευτικής οµάδας αντανακλά την τεράστια εσωκοµµατική δυσφορία έπειτα από το «βατερλό» της Κυριακής. Η ίδια παραδέχθηκε ότι έλαβε την εν λόγω απόφαση έπειτα από επιστολή βουλευτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας που ζητούσαν την εν λόγω ψηφοφορία.

Εν τω µεταξύ, η µάχη για τη διαδοχή της Νάλες, η οποία δεν θέλει να αποσυρθεί από τη συγκυβέρνηση µε το CDU για τους επόµενους µήνες, έχει ξεκινήσει. Σύµφωνα µε την κυριακάτικη έκδοση της γερµανικής εφηµερίδας «Bild», ο πρώην αρχηγός του κόµµατος και πρώην επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, φέρεται να ετοιµάζει «πραξικόπηµα» κατά της Νάλες και να έχει πάρει µε το µέρος του τους 80 από τους 152 βουλευτές του SPD.

Διεκδικητές

Ωστόσο, η εφηµερίδα αναφέρει και άλλα τέσσερα άτοµα που φαίνεται να είναι επικίνδυνα για τη Νάλες: τον επίσης πρώην αρχηγό των Σοσιαλδηµοκρατών, Ζίγκµαρ Γκάµπριελ, τον υπουργό Εργασίας, Ουµπέρτους Χάιλ, τον επικεφαλής του κόµµατος στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αχίµ Ποστ, και τον προερχόµενο από την αριστερή πτέρυγα της παράταξης, Ματίας Μιρς. Ενδεχόµενη απόσυρση του SPD από τον µεγάλο συνασπισµό µε τους Χριστιανοδηµοκράτες της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ θα οδηγήσει είτε σε πρόωρες εκλογές (πιθανότατα τον Οκτώβριο) είτε σε νέες διαπραγµατεύσεις για τη δηµιουργία κυβέρνησης συνασπισµού, σενάρια που είναι ανεπιθύµητα για τα δύο παραδοσιακά κόµµατα της γερµανικής πολιτικής.

Σηµειώνεται ότι τον Σεπτέµβριο και τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν εκλογές σε τρία ακόµα γερµανικά κρατίδια, όλα στην πρώην Ανατολική Γερµανία, όπου η ακροδεξιά είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

ΓερμανίαSPDΑντρέα ΝάλεςΕυρωεκλογές