Κόσμος|29.05.2019 17:33

Τουρκία: Απαράδεκτη η έκθεση προόδου της Ε.Ε.

Newsroom

Σκληρή και αναμενόμενη η απάντηση της Άγκυρας στην έκθεση προόδου της Ε.Ε. για την Τουρκία. Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί, χαρακτήρισε την έκθεση απαράδεκτη, ενώ υποστήριξε ότι ήταν λάθος η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, σχολιάζοντας σχετικά ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ είπε ότι θα ληφθούν υπόψη οι ισορροπημένες και λογικές αξιολογήσεις, που περιέχονται στην έκθεση, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι άδικες και δυσανάλογες επικρίσεις. «Θα συζητήσουμε όλες τις πτυχές, αλλά αυτή η έκθεση αντικατοπτρίζει τις απόψεις στην Ε.Ε. Η Ε.Ε. δυστυχώς με τη μη αντικειμενική προσέγγισή της δεν μπορεί να εκτιμήσει την παρούσα κατάσταση στην Τουρκία. Ο λαϊκισμός έχει εισχωρήσει στους θεσμούς της», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Φαρούκ Καϊμακτσί τόνισε ότι «ήταν μεγάλο λάθος η ένταξη της νοτίου Κύπρου στην Ε.Ε. Επειδή το θέλει η νότια Κύπρος και η Ελλάδα, η Ε.Ε. δεν θα μας επιβάλει εμάς όρια». Ο Τούρκος υφυπουργός είπε ακόμη ότι είναι απαράδεκτο να γίνεται αναφορά στην οργάνωση FETO (γκιουλενιστές) σαν να είναι μια πολιτική οργάνωση.

Ο Φαρούκ Καϊμακτσί υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι κομμάτι της Ευρώπης και παρά τα εμπόδια συνεχίζει τη διαδικασία ένταξης. «Υπάρχουν και κάποιοι κύκλοι που προσπαθούν να απομακρύνουν την ίδια την Ε.Ε. από τις αξίες της. Εμείς δεν θέλουμε να τους δώσουμε κύρος, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν υπέρ της Τουρκίας και της Ευρώπης», σημείωσε.

Η Τουρκία – κατά τον Τούρκο υφυπουργό- έχει σημειώσει πρόοδο σε 20 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά για τα υπόλοιπα 14 υπάρχουν πολιτικά εμπόδια, προσθέτοντας ότι στην έκθεση δεν γίνεται επαρκής αναφορά στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Τουρκία έπειτα από την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Όπως είπε, γίνονται σημαντικά βήματα και μάλιστα αύριο θα ανακοινωθεί το στρατηγικό έγγραφο των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης. «Η ΕΕ δεν σεβάστηκε την λαϊκή βούληση των ψηφοφόρων», υποστήριξε τέλος ο Τούρκος υφυπουργός. 

ένταξηΚύπροςΤουρκία