Κόσμος|20.08.2026 16:35

«Δεν εμπιστευόμαστε την ισραηλινή δικαιοσύνη»: Επιφυλακτική η οικογένεια της 5χρονης Χιντ Ρατζάμπ

Newsroom

Περισσότερα από δύο χρόνια μετά τη δολοφονία ενός 5χρονου Παλαιστίνιου κοριτσιού στη Γάζα που συγκλόνισε τον κόσμο, ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε επίσημα ότι άνοιξε πυρ κατά του πολιτικού οχήματος στο οποίο είχε παγιδευτεί και ανακοίνωσε τη διενέργεια ποινικής έρευνας για το περιστατικό, έπειτα από χρόνια αρνήσεων και έντονης διεθνούς πίεσης.

Ωστόσο, η οικογένεια της Χιντ Ρατζάμπ, καθώς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απορρίπτουν την εσωτερική έρευνα του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι προσφέρει απλώς την ψευδαίσθηση της λογοδοσίας. Μάλιστα, η γιαγιά της μικρής, Χιντ Χαμάντα Ρατζάμπ, έχει δηλώσει ότι δεν εμπιστεύεται ούτε τις έρευνες ούτε την ισραηλινή δικαιοσύνη και ζητά μια ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τη δολοφονία της εγγονής της και της οικογένειάς της.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο Associated Press, η Χιντ Χαμάντα Ρατζάμπ τόνισε ότι το αίτημα της οικογένειας δεν αφορά μόνο την εγγονή της, αλλά τη δικαιοσύνη για όλα τα παιδιά της Παλαιστίνης που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση εναντίον του πολιτικού οχήματος ήταν σκόπιμη.

Την ίδια ώρα, η μητέρα της Ρατζάμπ, Ουισάμ Χαμάντα, συνεχίζει να ταξιδεύει σε πόλεις σε όλο τον κόσμο για να μιλά για τις αδιανόητες συνέπειες του πολέμου στα παιδιά. Ωστόσο, δεν μπορεί να παρακολουθήσει το πολυβραβευμένο και υποψήφιο για Όσκαρ δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τον θάνατο της κόρης της, καθώς η φωνή της Χιντ εξακολουθεί να της προκαλεί αφόρητο πόνο, σημειώνει το Al Jazeera.

Ο Ντιάμπ Αμπού Τζαχτζάχ, πρόεδρος του Hind Rajab Foundation, εξέφρασε την ίδια άποψη, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα συνολικά υπήρξε πάντοτε συνένοχο στα εγκλήματα του Ισραήλ. «Δεν εμπιστευόμαστε το ισραηλινό σύστημα δικαιοσύνης, όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά λόγω του ιστορικού του», δήλωσε.

Ενισχύοντας αυτή την επιφύλαξη, ο Νταν Όουεν, ερευνητής της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yesh Din, σημείωσε ότι μόνο ένα «ελάχιστο ποσοστό» ερευνών έχει οδηγήσει σε απαγγελία κατηγοριών την τελευταία δεκαετία, προσθέτοντας ότι η αυξανόμενη πολιτική πίεση καθιστά τις ισραηλινές αρχές ακόμη πιο απρόθυμες να αποδώσουν ευθύνες, ακόμη και όταν υπάρχουν σαφή στοιχεία.

Τι συνέβη στη Χιντ Ρατζάμπ

Στις 29 Ιανουαρίου 2024, η Χιντ Ρατζάμπ και η οικογένειά της επιχείρησαν να ακολουθήσουν τις ισραηλινές εντολές εκκένωσης, εγκαταλείποντας τη γειτονιά τους στην πόλη της Γάζας με ένα μαύρο Kia, το οποίο οδηγούσε ο θείος της. Η μητέρα της, Ουισάμ Χαμάντα, είχε χωριστεί από την κόρη της, καθώς νωρίτερα εκείνη τη μοιραία ημέρα είχε εγκαταλείψει την περιοχή με τα πόδια.

Καθώς κινούνταν στους επικίνδυνους δρόμους, ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά του οχήματος, ρίχνοντας περισσότερες από 300 σφαίρες. Έξι συγγενείς της σκοτώθηκαν ακαριαία, ανάμεσά τους και η 15χρονη ξαδέλφη της, Λαγιάν, η οποία είχε καταφέρει να μιλήσει με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πριν δεχθεί τα πυρά που της κόστισαν τη ζωή.

Τραυματισμένη και περικυκλωμένη από τις σορούς των συγγενών της, η πεντάχρονη Ρατζάμπ επέζησε για ώρες, ψιθυρίζοντας μια απελπισμένη τελευταία έκκληση στους εργαζόμενους της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS): «Φοβάμαι πολύ... Σας παρακαλώ, ελάτε». Στις τελευταίες συγκλονιστικές στιγμές της, ικέτευσε επίσης τη μητέρα της στο τηλέφωνο: «Μη με αφήνεις μόνη, μαμά. Είμαι κουρασμένη. Διψάω. Και είμαι τραυματισμένη».

 

Το «double-tap» χτύπημα στους διασώστες

Παλαιστίνιοι διασώστες έστειλαν ένα ευδιάκριτα επισημασμένο ασθενοφόρο για να διασώσουν το μοναδικό παιδί που είχε επιζήσει, αφού προηγουμένως είχαν λάβει ρητή άδεια από τη COGAT, υπηρεσία του ισραηλινού στρατού. Παρά τον συντονισμό αυτό, το όχημα διάσωσης χτυπήθηκε από βλήμα άρματος μάχης διαμετρήματος 120 χιλιοστών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακαριαία οι δύο διασώστες που επέβαιναν σε αυτό.

Μια εκτεταμένη ανάλυση της διεθνούς οργάνωσης Avaaz κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεσολάβησαν περίπου τρεις ώρες μεταξύ των αρχικών πυροβολισμών κατά της οικογένειας και της επίθεσης στο ασθενοφόρο, γεγονός που, σύμφωνα με την οργάνωση, υποδηλώνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν επαρκή χρόνο για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις σε επίπεδο διοίκησης.

Η Avaaz υποστήριξε ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για σκόπιμη χρήση της τακτικής «double-tap» - μιας αρχικής επίθεσης που ακολουθείται από δεύτερο χτύπημα εναντίον των διασωστών που σπεύδουν στο σημείο - σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με την ανάλυσή της, δεν είχε προηγηθεί προειδοποίηση πριν από τα πυρά κατά του ιατρικού προσωπικού.

Η Σάρα Άντριου, νομική διευθύντρια της Avaaz, τόνισε ότι ο χρόνος και το είδος του οπλισμού δείχνουν, κατά την εκτίμησή της, ότι επρόκειτο για υπολογισμένο χτύπημα. Περίπου στις 19:30 εκείνης της ημέρας, η Ρατζάμπ υπέκυψε στα τραύματά της, παραμένοντας εγκλωβισμένη στο αυτοκίνητο, ανάμεσα στις σορούς των συγγενών της.

Η αποκάλυψη των υπευθύνων

Αρχικά, το Ισραήλ απέδωσε αλλού την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιώτες του δεν βρίσκονταν στην περιοχή και, αργότερα, ότι οι 335 τρύπες από σφαίρες στο αυτοκίνητο προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Παλαιστίνιους μαχητές. Ωστόσο, αποκλειστικό ντοκιμαντέρ του Al Jazeera με τίτλο Ma Khafiya Aatham («Η κορυφή του παγόβουνου»), το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Hind Rajab Foundation, παρουσίασε νέα στοιχεία για τη δολοφονία της οικογένειας.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και αναλύσεις ήχου, που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη διεπιστημονική ομάδα Forensic Architecture, η έρευνα εντόπισε αρκετά ισραηλινά άρματα μάχης Merkava σε πολύ κοντινή απόσταση από το αυτοκίνητο και, σύμφωνα με τα ευρήματά της, δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η έρευνα κατονόμασε τον λόχο «Vampire Empire», υπό τη διοίκηση του Ισραηλινού ταγματάρχη Σον Γκλας, ο οποίος υπάγεται στο 52ο Τάγμα Τεθωρακισμένων υπό τον συνταγματάρχη Ντάνιελ Έλα, ως άμεσα υπεύθυνο για τους θανάτους και την επακόλουθη αλλοίωση του τόπου του περιστατικού. Ο γενικός διοικητής των αρμάτων που βρίσκονταν στην περιοχή ήταν ο αντισυνταγματάρχης Μπένι Αχαρόν της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή του Ισραηλινο-Αργεντινού υπηκόου Ιτάι Τσουκίρκοφ, εναντίον του οποίου έχει κινηθεί νομική διαδικασία στην Αργεντινή, καθώς και του Σίμον Ζούκερμαν, ο οποίος αυτοαποκαλείται «influencer του πολέμου» και του οποίου οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την έρευνα, παρείχαν στοιχεία για γενοκτονική πρόθεση.

Η καθυστερημένη παραδοχή

Στις 3 Μαΐου 2025, ημερομηνία που συνέπιπτε με τα έβδομα γενέθλια που θα είχε γιορτάσει η Χιντ, το Hind Rajab Foundation κατέθεσε ολοκληρωμένη καταγγελία για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη. Η νομική προσφυγή στρεφόταν συγκεκριμένα κατά του αντισυνταγματάρχη Αχαρόν και άνοιξε τον δρόμο για πρόσθετες προσφυγές κατά αξιωματικών του τάγματος σε εθνικές δικαιοδοσίες.

Έπειτα από την έντονη διεθνή πίεση και τον έλεγχο 150 περιστατικών που αφορούσαν τη συμπεριφορά στρατιωτών, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη διενέργεια ποινικής έρευνας για τη δολοφονία, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το Ισραήλ αναγνώρισε επίσημα ότι άνοιξε πυρ κατά του αυτοκινήτου της οικογένειας.

Ο στρατός υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του πυροβόλησαν ένα όχημα που πλησίαζε και έκανε λόγο για φερόμενες αστοχίες στον συντονισμό της κίνησης του ασθενοφόρου της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

ΙσραήλΓάζαδολοφονίαειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΠαλαιστίνη