Κόσμος|21.08.2026 19:25

Πεζεσκιάν για πόλεμο: «Καλύτερα να τελειώσει τώρα, όσο το Ιράν είναι σε θέση ισχύος»

Newsroom

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα (21/8) ότι είναι καιρός να τεθεί τέλος στον πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Τεχεράνη να είναι όπως λέει «σε θέση ισχύος» απέναντι στην Ουάσινγκτον.

Παρότι πρόσφατα υπήρξε μια μείωση των εχθροπραξιών, οι εντάσεις παραμένουν στην περιοχή σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου. Η Τεχεράνη συνεχίζει ουσιαστικά τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ, ενός στρατηγικού θαλάσσιου διαύλου για το εμπόριο υδρογονανθράκων, και οι ΗΠΑ διατηρούν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν.

«Είναι καλύτερα να τεθεί τέλος στον πόλεμο τώρα, ενόσω είμαστε σε θέση ισχύος και σε αξιοπρέπεια», είπε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε συνάντηση με γιατρούς. «Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη νίκη μας και υπογραμμίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτέθηκαν στα σχολεία μας, στα νοσοκομεία μας και στις υποδομές μας κατά παράβαση όλων των κανόνων», πρόσθεσε, «είναι απεχθείς σε όλο τον κόσμο».

Ο Ιρανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε, επίσης ενός πρωτοκόλλου συμφωνίας με τις ΗΠΑ που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο με σκοπό την εξεύρεση διεξόδου στον πόλεμο, απαντώντας στις επικρίσεις που ήθελαν να δουν σε αυτό μια ένδειξη αδυναμίας του Ιράν. «Δεν θα βρουν τον παραμικρό όρο στη συμφωνία που δηλώνει συνθηκολόγηση, όλες οι δεσμεύσεις αφορούν την άλλη πλευρά», διαβεβαίωσε.

Οι επιφυλάξεις για το μνημόνιο κατανόησης

Την επομένη της επίτευξης αυτού του πρωτοκόλλου συμφωνίας, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είχε επιφυλάξεις για τη συμφωνία. «Είχα διαφορετική άποψη, αλλά έδωσα την έγκρισή μου», είχε πει. Ιρανοί βουλευτές είχαν επίσης επικρίνει την κυβέρνηση για το θέμα αυτής της συμφωνίας, κατηγορώντας την ότι έκανε παραχωρήσεις στις ΗΠΑ, κυρίως όσον αφορά το άνοιγμα και πάλι των Στενών του Ορμούζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εμφανίστηκαν σε αμερικανικά ΜΜΕ, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό οργανώνει και προστατεύει μυστικές φάλαγγες πετρελαιοφόρων που διέρχονται από τη νότια περιοχή των Στενών του Ορμούζ, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την εξαγωγή πέντε έως δέκα εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.

«Οικονομικός τρομοκράτης» οι ΗΠΑ

Οι δηλώσεις έγιναν αφού το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «οικονομική τρομοκρατία» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον της ενίσχυσης των οικονομικών κυρώσεων με στόχο να αυξηθεί κατακόρυφα η πίεση στην Τεχεράνη. «Οι δράστες και οι υποκινητές αυτών των κυρώσεων αξίζουν να δικαστούν και να τιμωρηθούν επειδή διέπραξαν αυτά τα απεχθή εγκλήματα», ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, υποσχέθηκε χθες (20/8) Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει την κατάρρευση του ιρανικού καθεστώτος με την εκστρατεία κυρώσεων που ανακοινώθηκε, σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

ΤεχεράνηΣτενό του ΟρμούζΙράνΝτόναλντ Τραμπειδήσεις τώραΗΠΑ