Ρηματική διακοίνωση Άγκυρας σε Αθήνα: «Δε θα επιτρέψουμε αλλαγή του status quo στο Αιγαίο»
NewsroomΡηματική διακοίνωση προς την Αθήνα έστειλε η Άγκυρα στην οποία επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της για το Αιγαίο, εκφράζοντας αντιρρήσεις για τρεις πρόσφατες ελληνικές πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Milliyet, η τουρκική πλευρά διαβίβασε στις ελληνικές αρχές κείμενο στο οποίο εκφράζει τις ενστάσεις της και στο οποίο τονίζει ότι «δεν θα επιτραπεί καμία δραστηριότητα που μεταβάλλει το status quo στο Αιγαίο».
Αφορμή στάθηκε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που ανακοινώθηκε στις 7 Αυγούστου, το αντίστοιχο πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της 19ης Αυγούστου και εκείνο για τη Βιομηχανία και την Εφοδιαστική Αλυσίδα, που ακολούθησε στις 28 Αυγούστου.
Κατά το τουρκικό δημοσίευμα, η Άγκυρα επικαλείται πιθανές διασυνοριακές περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις από τις ελληνικές πρωτοβουλίες και χαρακτηρίζει μη αποδεκτή την προβολή, όπως αναφέρει, «μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων» μέσω περιβαλλοντικού ή τομεακού σχεδιασμού.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι μονομερείς κινήσεις της Αθήνας δεν μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα ούτε να επηρεάσουν δικαιώματα και συμφέροντα που η ίδια θεωρεί ότι διαθέτει στην περιοχή.
Στο ίδιο πλαίσιο, γίνεται επίκληση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα των προβλέψεων για συνεργασία μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές και ημίκλειστες θάλασσες.
Παράλληλα, η Άγκυρα επαναλαμβάνει τη θέση ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο μπορεί να προκύψει μόνο μέσω συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αφού ληφθούν υπόψη, όπως αναφέρει, «όλες οι σχετικές προϋποθέσεις».
Αθήνα: Οι ελληνικές πρωτοβουλίες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι οι ελληνικές πρωτοβουλίες για τα θαλάσσια πάρκα και τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό υλοποιούνται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε τις αντίστοιχες τουρκικές ενέργειες για θαλάσσια πάρκα, όταν αυτές εκτείνονται πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενεργεί «χωρίς εκπτώσεις στα εθνικά δίκαια».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επίσης υπογραμμίσει ότι μονομερείς ενέργειες που επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα ή να επηρεάσουν το καθεστώς των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να επηρεάσουν δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
- Μάθιου Πέρι: Η ζωή πίσω από τον Τσάντλερ γίνεται ντοκιμαντέρ στο Netflix
- Σύγκρουση πλοίων στο Μαρμαρά: T-bone και αιφνίδια βύθιση - Τι εξετάζουν οι Αρχές, αναζητούν ακόμη τους 10 ναυτικούς
- Στον ανακριτή οι τρεις συλληφθέντες για το νεκρό βρέφος στην Κυψέλη - «Προσπαθούσα να σπάσω τον πάγο με το μαχαίρι» ισχυρίστηκε ο 43χρονος
- Σε τρεις δόσεις τα μέτρα της ΔΕΘ 2026 - Τι μπαίνει στο πακέτο της Θεσσαλονίκης