Κόσμος|31.05.2019 10:23

Τουρκία: Εντείνει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο

Newsroom

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, η οποία εκδόθηκε χθες το βράδυ. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open TV, Μαρία Ζαχαράκη, η συνεδρία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και κράτησε 3,5 ώρες. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Κύπρο και γύρω από αυτή το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας ότι «επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκικής Δημοκρατίας, της ΤΔΒΚ και των Τ/Κ”».

«Υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προκλητικές συμπεριφορές και ανεύθυνες δηλώσεις για την περιοχή, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο με βάση το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε και η νέα επιχείρηση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ με την επονομασία «Ξαφνική Επίθεση». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας με το ίδιο θάρρος και αποφασιστικότητα όπως και στο παρελθόν.

Ερντογάν: Όσο ανεξαρτοποιείται η Τουρκία, αυξάνονται και τα σαμποτάζ εναντίον της

Όσο η Τουρκία κάνει θαρραλέα βήματα στη Συρία, το Ιράκ, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται και τα σαμποτάζ εναντίον της, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Σε ομιλία του ενώπιον δικαστών σε ιφτάρ (πρώτο δείπνο πριν την ολοήμερη νηστεία του Ραμαζανιού) στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία βρίσκεται αντιμετωπη με σημαντικές δοκιμασίες.

«Όσο αυξάνεται η ανεξαρτησία της Τουρκίας σε κάθε πεδίο, τοσο αυξάνονται και τα σαμποτάζ. Όσο εμείς λαμβάνουμε μόνοι μας αποφάσεις για τη συνέχεια του έθνους μας, όσο κάνουμε βήματα με θάρρος στη Συρία, το Ιράκ, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, αυτού του είδους οι απόπειρες θα συνεχίζονται», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι «αυτή η περίοδος είναι μια περίοδος για τους συνομιλητές μας που θα πρέπει να συνηθίσουν, να χωνέψουν, να αποδεχτούν μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία. Ασφαλώς δεν είναι εύκολο να αλλάξουν τις παλιές τους συνήθειες μέσα σε σύντομη περίοδο. Αυτός είναι και ο λόγος που επιδεικνύονται άτοπες και εκτός χρόνου αντιδράσεις εναντίον της χώρας μας», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική Μεσόγειος