Κόσμος|31.05.2019 11:51

Πέντε πολιτείες των ΗΠΑ γυρίζουν στον... Μεσαίωνα

Newsroom

Ακολουθώντας το παράδειγµα της πολιτείας της Αλαµπάµα, η βουλή της οποίας υπερψήφισε στις αρχές Μαΐου νόµο κατά των αµβλώσεων, και άλλες αµερικανικές πολιτείες (Τζόρτζια, Λουιζιάνα, Οχάιο, Κεντάκι) προχωρούν στην ίδια κατεύθυνση, απαγορεύοντας σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις την άµβλωση, µε εξαίρεση την περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της µητέρας ή εάν το έµβρυο «φέρει θανατηφόρα ανωµαλία».

Ακόµα και ισόβια

Η νοµοθεσία στην Αλαµπάµα προβλέπει ακόµα και ισόβια για όποιον γιατρό επιχειρήσει άµβλωση. Στόχος των Ρεµπουπλικάνων συντακτών των νοµοσχεδίων, σύµφωνα µε κάποιους αναλυτές, είναι να υπάρξουν προσφυγές και το θέµα να φτάσει στο Ανώτατο ∆ικαστήριο των ΗΠΑ.

Εκεί, ωστόσο, οι δικαστές τους οποίους έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση Τραµπ είναι ακραία συντηρητικοί. Συνεπώς, το πιθανότερο είναι ότι θα αποφασίσουν υπέρ των τοπικών νοµοθετών, προσδίδοντας οµοσπονδιακή ισχύ στα αναχρονιστικά αυτά νοµοθετήµατα, παρά το γεγονός ότι αντιτίθενται στα δικαιώµατα του ανθρώπου και του πολίτη. Οι νόµοι αυτοί φέρονται, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα και αναλύσεις στον διεθνή Τύπο (για παράδειγµα, στην ισραηλινή «Haaretz»), να είναι πιο εχθρικοί απέναντι στις γυναίκες από ό,τι οι αντίστοιχοι νόµοι στη Σαουδική Αραβία, σε κάποια κράτη της Βόρειας Αφρικής και, γενικότερα, σε χώρες οι οποίες δέχονται επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώµατα, και δη για τα δικαιώµατα των γυναικών. Πιο συγκεκριµένα, στη διαβόητη για την καταπάτηση των δικαιωµάτων Σαουδική Αραβία, ο νόµος σχετικά µε τις αµβλώσεις δίνει το δικαίωµα σε µια γυναίκα να προχωρήσει σε τεχνητή λήξη της κύησης εάν κινδυνεύει η ζωή της, αλλά και για «την προστασία της σωµατικής και πνευµατικής της υγείας».

Ο ορισµός αυτός περιλαµβάνει, σύµφωνα µε τους ειδικούς, περιπτώσεις ανεπιθύµητης εγκυµοσύνης (π.χ. σε περίπτωση αιµοµιξίας ή του βιασµού). Ανάλογες εξαιρέσεις στους νόµους που απαγορεύουν την άµβλωση προβλέπονται στο Κουβέιτ, στην Ιορδανία, στο Κατάρ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Στην Τουρκία του Ερντογάν, η άµβλωση απαγορεύεται µόνο µετά τον τρίτο µήνα της εγκυµοσύνης, όµως και εκεί υπάρχουν εξαιρέσεις. Από τον 4ο µήνα Ετσι, από τον τέταρτο µήνα της εγκυµοσύνης και µετά ο τερµατισµός της επιτρέπεται όταν κινδυνεύει η φέρουσα, όταν πρέπει να προστατευτεί η σωµατική ή ψυχική της υγεία και όταν το έµβρυο φέρει επικίνδυνες για την υγεία του γενετικές ανωµαλίες.

Το µοντέλο της Τουρκίας στο θέµα των αµβλώσεων ακολουθούν και κάποιες χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Τυνησία, το Μαρόκο και η Αλγερία, µε την τελευταία να έχει εισαγάγει τη διαδικασία τερµατισµού της κύησης στο εθνικό σύστηµα υγείας, όπερ σηµαίνει ότι δεν χρειάζεται να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος κατά το πρώτο τρίµηνο της κύησης για να γίνει ο τερµατισµός της και ότι δεν υπάρχει κόστος για τις ενδιαφερόµενες.

Μαζί με το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη

Σημειώνεται ότι οι νόµοι που περνούν στις ΗΠΑ, αν λάβουν οµοσπονδιακή ισχύ, όπως είναι ο στόχος των νοµοθετών, θα βάλουν τη χώρα σε µια µικρή λίστα χωρών του ΟΗΕ όπου οι αµβλώσεις επιτρέπονται µόνο αν κινδυνεύει η υγεία της µητέρας. Σε αυτές -µεταξύ άλλων- συγκαταλέγονται το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, αλλά και κάποιες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Εν προκειµένω πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει ακόµα µία µικρότερη οµάδα χωρών στις οποίες η άµβλωση απαγορεύεται ακόµα και όταν κινδυνεύει η υγεία της φέρουσας. Σε αυτήν ανήκουν το Ελ Σαλβαδόρ, η Νικαράγουα, ο Αγιος ∆οµίνικος, το Βατικανό και η Μάλτα!

ΗΠΑαμβλώσεις