Κόσμος|31.05.2019 13:45

ΟΗΕ για Ασάνζ: Υπάρχουν σημάδια ψυχολογικού βασανισμού

Newsroom

Συμπτώματα ότι έχει υποστεί… ψυχολογικά βασανιστήρια, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμφανίζει ο Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για υποθέσεις βασανιστηρίων, Νιλς Μέλτσερ.

Ο Μέλτσερ επισκέφθηκε τον Ασάνζ στη φυλακή, όπου εκείνος κρατείται στο Λονδίνο. «Ήταν δύσκολο να έχω ένα δομημένο διάλογο μαζί του. Έδειχνε σαν να νιώθει ότι απειλείται διαρκώς από όλους», δήλωσε ο ίδιος εκ των υστέρων, αναφερόμενος στον συνιδρυτή του Wikileaks.

Έπειτα από όσα διαπίστωσε ιδίοις όμμασι, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ αναμένεται αργότερα σήμερα να καλέσει τη βρετανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου εκείνος κατηγορείται για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.  

Οι συνήγοροι του Ασάνζ είχαν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες υποστηρίξει ότι ο πελάτης του ήταν «πολύ αδύναμος» για να μπορέσει να καταθέσει «ενώπιον» του δικαστηρίου μέσω βιντεοκλήσης όπως ήταν προγραμματισμένο την περασμένη Πέμπτη.  

Ο 47χρονος Αυστραλός συνιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks, που συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, έχει πλέον μεταφερθεί στο νοσοκομείο της φυλακής Μπέλμαρς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων επειδή παραβίασε τους όρους της εγγύησής του. Μένει να φανεί εάν εκείνος τελικώς θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ή στη Σουηδία. 

WikiLeaksΤζούλιαν Ασάνζ