Κόσμος|01.06.2019 20:19

?εν θέλουν πλέον… Brexit

Newsroom

Την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη Μεγάλη Βρετανία, εξαιτίας του φιάσκου που λέγεται Brexit, καταγράφει µια δηµοσκόπησησοκ του YouGov για λογαριασµό των «Times» του Λονδίνου, σύµφωνα µε την οποία, εάν διεξάγονταν εκλογές σήµερα στη χώρα, πρώτο κόµµα θα ήταν οι ευρωπαϊστές Φιλελεύθεροι ∆ηµοκράτες (Liberal Democrats).

Σύµφωνα µε την εν λόγω µέτρηση, οι Βρετανοί ψηφοφόροι µετακινούνται προς κόµµατα τα οποία εκφράζουν πιο ξεκάθαρες θέσεις στο θέµα του Brexit από τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, αποτυπώνοντας µια τάση που καταγράφηκε και στα αποτελέσµατα των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Πιο συγκεκριµένα, οι Φιλελεύθεροι ∆ηµοκράτες που τάσσονται υπέρ της πλήρους ακύρωσης της πορείας εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση εµφανίζονται να λαµβάνουν το 24% των ψήφων. Τόσο υψηλό ποσοστό η συγκεκριµένη παράταξη είχε να δει περίπου δέκα χρόνια, από την εποχή του Νικ Κλεγκ που είχε συγκυβερνήσει µε τον Ντέιβιντ Κάµερον, την περίοδο 2010- 2015. ∆εύτερο κόµµα στη σφυγµοµέτρηση του YouGov για τους «Times» εµφανίζεται το Brexit Party (το κόµµα του Brexit) που ίδρυσε για να πάρει µέρος στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο γνωστός για τον ρόλο που διαδραµάτισε στην καµπάνια προς το καταστροφικό για τη Βρετανία δηµοψήφισµα του 2016 Νάιτζελ Φάρατζ.

Σύµφωνα µε τη µέτρηση του YouGov, το Brexit Party, που κέρδισε τη µάχη των ευρωεκλογών στη Βρετανία µε 31,6%, εάν οι εθνικές εκλογές διεξάγονταν τώρα στη Βρετανία, θα συγκέντρωνε το 22%. Χαµηλά οι Τόρις Στη δηµοσκόπηση που προκάλεσε σοκ στα βρετανικά µέσα ενηµέρωσης, εµφανίζονται οι Τόρις και οι Εργατικοί να ακολουθούν µε 19% έκαστος, ενώ την πέµπτη θέση καταλαµβάνουν οι Πράσινοι.

Από την ποιοτική ανάλυση της έρευνας προκύπτει ότι οι Φιλελεύθεροι ∆ηµοκράτες ενισχύουν το ποσοστό τους, προσελκύοντας κυρίως ψηφοφόρους των Εργατικών που στο δηµοψήφισµα είχαν στηρίξει την παραµονή (Remain) της χώρας στην Ευρώπη. Μάλιστα, από τα αποτελέσµατα προκύπτει ότι το 41% όσων ψήφισαν «Remain» στηρίζουν του Lib Dems, µε το 27% αυτών να είναι ψηφοφόροι των Εργατικών.

Σηµειώνεται ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές οι Lib Dems, στους οποίους πρόεδρος πλέον είναι ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης συνασπισµού της οποίας ηγούνταν ο Ντέιβιντ Κάµερον, Βινς Κέιµπλ, αναδείχθηκαν δεύτεροι, εξασφαλίζοντας το 20,3% των ψήφων και προσφέροντας 16 έδρες στην ευρωοµάδα της Συµµαχίας Φιλελεύθερων και ∆ηµοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).

Οι δηµοσκόποι πιστεύουν ότι η ενίσχυση του ποσοστού των Lib Dems είναι αποτέλεσµα της έντονης προβολής που είχε το κόµµα (όπως και το Brexit Party) στον σύντοµο προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές.

Brexit