Κόσμος|19.10.2026 08:44

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών - Είπε «όχι» ο Μακρόν

Newsroom

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση που του υπέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνιέζ, στον απόηχο των σφοδρών επεισοδίων που συγκλονίζουν τη χώρα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι μαζικές διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από τη λαϊκή οργή για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και την προβληματική κατάσταση στα σχολεία της χώρας.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία και όπως μεταδίδει το Reuters, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι ο κ. Νουνιέζ πρέπει να παραμείνει στη θέση του προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή στην αλυσίδα διοίκησης των αστυνομικών δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να διαμορφώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα νέες επιχειρησιακές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ταραχοποιών και των φαινομένων λεηλασίας.

Η αντιπολίτευση ζητούσε την παραίτησή του

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 2.400 προσαγωγές, ενώ σχεδόν 1.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Πολλά μέλη της αντιπολίτευσης, κυρίως της άκρας δεξιάς, ζήτησαν χθες Κυριακή την παραίτηση του Νουνιέζ.

«Ο υπουργός Εσωτερικών υπέβαλε την Κυριακή την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεδομένης της ανάγκης για συνεχή διοίκηση των δυνάμεων της τάξης στην τρέχουσα συγκυρία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την αρνήθηκε», ανέφερε το Ελιζέ.

Ο Μακρόν «ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια αναφορικά με τις αστοχίες στην πρόβλεψη και τις πληροφορίες, οι οποίες οδήγησαν στη βία», πρόσθεσε.

Ο Νουνιέζ πρόκειται να μεταβεί σήμερα στη Μασσαλία, μια πόλη όπου σημειώθηκαν ιδιαίτερα σοβαρά επεισόδια, με τις αρχές να αναφέρουν ότι το Σάββατο υπήρχαν έως και 30.000 ταραχοποιοί.

ΓαλλίαΔιαδηλώσειςειδήσεις τώραπαραίτησηΕμανουέλ Μακρόν