Κόσμος|28.10.2026 23:12

Ισραήλ: Νίκη Νετανιάχου χωρίς αυτοδυναμία - Ρυθμιστές τα αραβικά κόμματα

Newsroom

Ανατροπή των πρώτων εντυπώσεων από τα exit polls καταγράφεται στο Ισραήλ, με το μπλοκ του Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδίδει καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ωστόσο, το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει, καθώς κανένα στρατόπεδο δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης.

Με καταμετρημένο το 85,6% των ψήφων, το μπλοκ που στηρίζει τον Νετανιάχου συγκεντρώνει 53 έδρες, το αντίπαλο μπλοκ του Άιζενκοτ 48 έδρες, ενώ τα αραβικά κόμματα φτάνουν τις 19 έδρες. Καμία πλευρά δεν αγγίζει το όριο των 61 εδρών που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης, διατηρώντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για τις επόμενες κινήσεις.

Ο ρόλος των αραβικών κομμάτων

Η ενίσχυση των αραβικών κομμάτων τα καθιστά ρυθμιστές της επόμενης ημέρας. Πρόκειται για Ισραηλινούς πολίτες παλαιστινιακής καταγωγής, που, 78 χρόνια μετά, ενδέχεται να καθορίσουν καθοριστικά την πολιτική πορεία της χώρας. Εκπρόσωποι του χώρου εξαπολύουν σκληρή κριτική στην απερχόμενη δεξιά διακυβέρνηση και δηλώνουν έτοιμοι να συμβάλουν στην απομάκρυνση της κυβέρνησης με κορμό τον Νετανιάχου, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμοτριτς.

Την ίδια στιγμή, τόσο ο Νετανιάχου όσο και οι σύμμαχοί του απορρίπτουν κάθε σενάριο συνεργασίας με τα αραβικά κόμματα, ενώ ανάλογη στάση καταγράφεται και από την αντίπαλη πλευρά, γεγονός που εντείνει το πολιτικό αδιέξοδο.

Κινήσεις και δηλώσεις των ηγετών

Στην ομιλία του, ο Νετανιάχου ζήτησε «ισχυρή δεξιά κυβέρνηση» και επανέφερε την αναφορά στην υπαρξιακή απειλή που συνιστά το Ιράν για το Ισραήλ. Δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει την ανατροπή του «θεοκρατικού καθεστώτος» στην Τεχεράνη, με τη συνδρομή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Από την άλλη πλευρά, ο Άιζενκοτ μίλησε για «ιστορική αλλαγή», εμφανιζόμενος έτοιμος να διεκδικήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κόμματα να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να προσέλθουν στις διαβουλεύσεις με «ανοιχτό μυαλό». Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, ο νόμος προβλέπει επανάληψη των εκλογών.

ειδήσεις τώραΜπενιαμίν ΝετανιάχουΙσραήλεκλογές