Κόσμος|03.06.2019 10:16

Γερμανία: Αβέβαιο το μέλλον του Μεγάλου Συνασπισµού

Γιώργος Σκαφιδάς

Περίπου 14 µήνες. Τόσο κατάφερε να αντέξει η Αντρέα Νάλες στην ηγεσία των Γερµανών Σοσιαλδηµοκρατών (SPD). Ακριβώς µία εβδοµάδα µετά τις καταστροφικές για το SPD ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, η 48χρονη Νάλες, η πρώτη γυναίκα στα χρονικά που βρέθηκε στο τιµόνι του SPD, έκανε γνωστό χθες ότι παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος καθώς και από την αρχηγία της κοινοβουλευτικής του οµάδας.

«Οι συζητήσεις εντός της κοινοβουλευτικής οµάδας, σε συνδυασµό και µε το πλήθος των αντιδράσεων από το κόµµα, µου έδειξαν ότι πλέον δεν έχω την αναγκαία στήριξη για να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά µου» αναφέρει η ίδια σε επιστολή που έστειλε χθες στα εκατοντάδες χιλιάδες µέλη του SPD.

Υπό το βάρος των τελευταίων εξαιρετικά αρνητικών εκλογικών αποτελεσµάτων αλλά και των… ακόµη χειρότερων δηµοσκοπήσεων, η 48χρονη πρώην υπουργός Εργασίας δεν είχε πια άλλα περιθώρια κινήσεων. Βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά, εκείνη πρόκειται να παραιτηθεί σήµερα από την ηγεσία του κόµµατος και αύριο από την ηγεσία της κοινοβουλευτικής του οµάδας, ενώ υπάρχουν φήµες που τη θέλουν να παραδίδει και την έδρα της στην οµοσπονδιακή Βουλή.

Υπενθυµίζεται ότι στις ευρωεκλογές του περασµένου µήνα, το SPD ήρθε τρίτο µε ποσοστό 15,8%, κάτω όχι µόνο από τα κόµµατα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) αλλά και από τους Πράσινους. Ηταν, µάλιστα, η πρώτη φορά στα χρονικά που οι Σοσιαλδηµοκράτες έρχονται τρίτοι όχι σε κρατιδιακές εκλογές (όπως είχε συµβεί πέρυσι σε Εση και Βαυαρία) αλλά σε µια παγγερµανική εκλογική αναµέτρηση.

Και σαν να µην έφτανε το αποτέλεσµακόλαφος της 26ης Μαΐου, ήρθε στην πορεία και µια δηµοσκόπηση να… αποτελειώσει τους άλλοτε κραταιούς Γερµανούς Σοσιαλδηµοκράτες. Το SPD εµφανίστηκε να εξασφαλίζει µόλις… 12% σε σφυγµοµέτρηση που πραγµατοποίησε το έγκυρο γερµανικό ινστιτούτο Forsa στον απόηχο των ευρωεκλογών (το διάστηµα µεταξύ 27 και 31 Μαΐου) για λογαριασµό των δικτύων RTL και ITV. Εµφανίστηκε, κοινώς, να κινδυνεύει να πέσει στην… τέταρτη θέση, κάτω ακόµη και από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερµανία (AfD).

Τα ποσοστά των Γερµανών Σοσιαλδηµοκρατών βρίσκονται, ωστόσο, σε πτώση εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, από τις οµοσπονδιακές εκλογές του 2017 και µετά, υποχωρώντας κάθε φορά ολοένα χαµηλότερα, µε τα αρνητικά ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο. ∆ιόλου τυχαία, µέσα στο ίδιο διάστηµα, η παράταξη έχει αλλάξει τρεις ηγέτες (Μάρτιν Σουλτς, Oλαφ Σολτς, Αντρέα Νάλες) και πλέον οδεύει προς τον τέταρτο.

Από την ταυτότητα του όποιου επερχόµενου ηγέτη, πολιτικά µιλώντας, αναµένεται στην πράξη να κριθεί όχι µόνο το µέλλον του SPD αλλά και το µέλλον του µεγάλου κυβερνητικού συνασπισµού Χριστιανοδηµοκρατών-Σοσιαλδηµοκρατών. Εάν ο νέος ηγέτης του SPD προέλθει από την πιο αριστερή πτέρυγα του κόµµατους (την οποία εκπροσωπούν πολιτικοί όπως για παράδειγµα ο ηγέτης της νεολαίας Κέβιν Κίνερτ), τότε η ρήξη µε τη Μέρκελ ίσως να έρθει πιο σύντοµα. Είναι, άλλωστε, πολλοί εκείνοι εντός του SPD που θεωρούν ότι η παράταξη δεν σταµατάει να χάνει τα τελευταία χρόνια απλώς και µόνο επειδή συγκυβερνά µε τους Χριστιανοδηµοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ, πράγµα που σηµειώνεται ότι κάνει ήδη από τον ∆εκέµβριο του 2013.

Το θέµα της συµµετοχής των Σοσιαλδηµοκρατών ή όχι σε έναν µεγάλο συνασπισµό µαζί µε την Ανγκελα Μέρκελ είχε διχάσει επί µακρόν και σε βάθος τη σοσιαλδηµοκρατική παράταξη και την περίοδο 2017-2018, τότε στον απόηχο των οµοσπονδιακών εκλογών (που είχαν προηγηθεί τον Σεπτέµβριο του 2017).

Κορυφαία στελέχη, όπως ο νυν αντικαγκελάριος Ολαφ Σολτς, έχουν ήδη από τώρα αποκλείσει κάθε µελλοντικό ενδεχόµενο συµµετοχής του SPD σε έναν νέο µεγάλο συνασπισµό µετά τις επόµενες εκλογές του 2021.

Οι φωνές που καλούν, ωστόσο, σε µια πιο άµεση απόσυρση από την κυβέρνηση συνεργασίας είναι λογικό πλέον να εντείνονται, µε δεδοµένο ότι τα ποσοστά της παράταξης συνεχίζουν να πέφτουν. 

Μια πιθανή αποχώρηση των Σοσιαλδηµοκρατών από την κυβέρνηση πρόκειται, φυσικά, να κλονίσει σηµαντικά και την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόµενο ακόµη και για πρόωρες κάλπες στη Γερµανία πριν τον Οκτώβριο του 2021. Για να εκλέξουν, ωστόσο, νέο ηγέτη οι Σοσιαλδηµοκράτες θα χρειαστούν στην καλύτερη περίπτωση µερικές εβδοµάδες, ενώ θα πρέπει να προηγηθεί και κοµµατικό συνέδριο.

SPDΆνγκελα ΜέρκελΑντρέα ΝάλεςΓερμανία