Κόσμος|03.11.2026 11:52

Ρωσία - Ουκρανία: Νέες διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση ΗΠΑ στο Αμπού Ντάμπι

Newsroom

Νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ. Οι διαπραγματεύσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Νοεμβρίου στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ανακοίνωση έγινε τη Δευτέρα, με τον Γουίτκοφ να αναφέρει ότι πρόκειται για συνομιλίες σε επίπεδο εργασίας, στο πλαίσιο της αμερικανικής προσπάθειας για τον τερματισμό του πολέμου. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν οι μεταπολεμικές διευθετήσεις ασφαλείας, η αποκλιμάκωση, τα ανθρωπιστικά ζητήματα και τα επόμενα βήματα προς μια ειρηνευτική διαδικασία.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Το Αμπού Ντάμπι επιλέγεται ως τόπος των νέων επαφών σε μια περίοδο κατά την οποία η Ουάσινγκτον επιχειρεί να εντείνει τη διπλωματική κινητικότητα γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι αμερικανικές κινήσεις εστιάζουν τόσο στις άμεσες συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας όσο και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου ασφαλείας για την επόμενη ημέρα.

Ο Γουίτκοφ ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα αφορούν τις ρυθμίσεις για τη μεταπολεμική ασφάλεια, την αποκλιμάκωση, τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και τα επόμενα βήματα προς την ειρήνη. Η διατύπωση αυτή δείχνει ότι η ατζέντα δεν περιορίζεται σε μια κατάπαυση των εχθροπραξιών, αλλά περιλαμβάνει και το ευρύτερο πλαίσιο εγγυήσεων και ασφάλειας που θα απαιτούνταν σε περίπτωση συμφωνίας.

Σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, τις ΗΠΑ αναμένεται να εκπροσωπήσουν στο Αμπού Ντάμπι ο Στιβ Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ, οι οποίοι έχουν αναλάβει κεντρικό ρόλο στις αμερικανικές διαπραγματεύσεις.

Επαφές και στις Βρυξέλλες

Πριν από τις συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι, Αμερικανοί διαπραγματευτές αναμένεται να βρεθούν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Εκεί θα έχουν επαφές με εκπροσώπους της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Οι συναντήσεις αυτές θα επικεντρωθούν στις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, στη μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης και στις οικονομικές δυνατότητες στήριξης της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Κατά τον Γουίτκοφ, οι επαφές εντάσσονται στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πρόοδος που, όπως ανέφερε, έχει σημειωθεί σε προηγούμενες διαβουλεύσεις στο Κίεβο, το Όσλο και την Αγία Πετρούπολη.

Το διπλωματικό υπόβαθρο

Η Μόσχα είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι είναι έτοιμη να ξαναρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες είχαν πρακτικά ανασταλεί από τις αρχές της χρονιάς. Η πιο πρόσφατη τριμερής συνάντηση ρωσικής, ουκρανικής και αμερικανικής αντιπροσωπείας είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στη Γενεύη, χωρίς να καταγραφεί πρόοδος, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές παρέμειναν στις θέσεις τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε να πραγματοποιηθεί νέος γύρος τριμερών συνομιλιών έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Γουίτκοφ στην Αγία Πετρούπολη πριν από δύο εβδομάδες.

Η νέα διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται ενώ συνεχίζονται οι εχθροπραξίες. Το Κίεβο ανέφερε ότι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον σχολείου όπου διανεμόταν ανθρωπιστική βοήθεια είχαν απολογισμό τουλάχιστον 26 νεκρούς. Οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας, μετά από σπάνια τοπική κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση κατοίκων της πόλης Ολέσκι, η οποία έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό.

Στόχος μια διαρκής συμφωνία

Η Ουάσινγκτον παρουσιάζει τις συνομιλίες του Αμπού Ντάμπι ως μέρος της προσπάθειας για μια συνολική και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει εάν οι δύο πλευρές έχουν μετακινηθεί από τις θέσεις που είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις προηγούμενες επαφές. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο αν οι συνομιλίες της 10ης και 11ης Νοεμβρίου θα λειτουργήσουν ως επανεκκίνηση της διαδικασίας ή αν θα περιοριστούν σε μια ακόμη ανταλλαγή θέσεων χωρίς άμεσο αποτέλεσμα.

Ουκρανίαειδήσεις τώραΡωσία