Κόσμος|04.06.2019 10:25

Αφήνει τον… Σαλβίνι και µένει ΕΛΚ ο Βίκτορ Ορµπαν

Έρη Πανσεληνά

Με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόµµα (ΕΛΚ) φλερτάρει εκ νέου ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε στο κατώφλι της ακροδεξιάς ευρωοµάδας «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» του Ιταλού Ματέο Σαλβίνι. Ο Βίκτορ Ορµπαν, που στις ευρωεκλογές στη χώρα του αναδείχθηκε ο απόλυτος κυρίαρχος, µε το κόµµα Fidesz να έχει λάβει το 52% των ψήφων, αποφάσισε τελικά να «αδειάσει» τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών και ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, που ηγείται της προσπάθειας σχηµατισµού µιας ακροδεξιάς «σούπερ-οµάδας» στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που προωθεί µια αντιµεταναστευτική ατζέντα στην Ευρώπη και έχει κηρύξει νούµερο ένα εχθρό τον επιχειρηµατία Τζορτζ Σόρος, δήλωσε ότι δεν επιθυµεί να συνεργαστεί µε την ακροδεξιά οµάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Επιπλέον, ανέφερε ότι καταψηφίζει τους κορυφαίους υποψηφίους (τους λεγόµενους «Spitzenkandidaten») των δύο µεγάλων παρατάξεων για την ηγεσία της Κοµισιόν, τον Μάνφρεντ Βέµπερ του ΕΛΚ (επειδή προσέβαλε τον ουγγρικό λαό) και τον Φρανς Τίµερµανς των Σοσιαλδηµοκρατών (που τον συνέδεσε µε τον Σόρος, τον οποίον κατηγορεί ότι υποστηρίζει την ανεξέλεγκτη µετανάστευση στην Ευρώπη).

Αν και ο προσωπάρχης του Ορµπαν, Γκεργκέλι Γκουλιάς, δήλωσε ότι το κόµµα του σέβεται τα αποτελέσµατα των ιταλικών εκλογών (που ανέδειξαν πρώτη τη Λέγκα), τόνισε ότι «παρ’ όλα αυτά δεν βλέπω πολλές πιθανότητες για συνεργασία (σ.σ.: µε τη Λέγκα) είτε σε επίπεδο κοµµάτων είτε σε επίπεδο συµµετοχής στην ίδια ευρωοµάδα».

Η κίνηση αυτή συνιστά πλήγµα για τον Σαλβίνι και την προσπάθειά του, σε συνεργασία µε τη Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, να σχηµατίσει ένα λαϊκιστικό, ευρωσκεπτικιστικό µέτωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπενθυµίζεται ότι πριν από µόλις έναν µήνα ο Ορµπαν είχε χαρακτηρίσει τον Ματέο Σαλβίνι «τον σηµαντικότερο άνθρωπο στην Ευρώπη σήµερα» και τον περασµένο Αύγουστο τον χαρακτήρισε «ήρωα» που «εµποδίζει την παράνοµη µετανάστευση από τη Μεσόγειο», ενώ οι δυο τους είχαν υποσχεθεί να συνεργαστούν µε κάποιον τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, πιθανότατα σε µια κίνηση καλής θέλησης προς το ΕΛΚ, η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναβάλλει επ’ αόριστον την αναµόρφωση του δικαστικού συστήµατος, εξαγγελία που είχε πυροδοτήσει µεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες σχετικά µε την υπονόµευση της ανεξαρτησίας της ∆ικαιοσύνης στη χώρα. Αν και η κυβέρνηση πιστεύει ότι το νοµοσχέδιο συµβαδίζει µε την ευρωπαϊκή νοµοθεσία, ο Γκουλιάς δήλωσε ότι αναβάλλεται η εφαρµογή του µέχρι η διεθνής συζήτηση να «έχει ικανοποιητική έκβαση».

Υπενθυµίζεται ότι πριν από µερικούς µήνες το κυβερνών κόµµα Fidesz είχε τεθεί σε καθεστώς «προς αποχώρηση» από την ευρω-οµάδα του ΕΛΚ λόγω ανησυχιών για το δηµοκρατικό έλλειµµα στην Ουγγαρία. Μάλιστα, µετά την πανηγυρική νίκη του στις ευρωεκλογές, ο Ορµπαν είχε δηλώσει ότι το κόµµα του «θα συνεργαστεί µε όποιον επιθυµεί να σταµατήσει τη µετανάστευση».

Βίκτορ ΌρμπανΜατέο Σαλβίνι