Κόσμος|04.06.2019 10:34

Ο «τυφώνας» Τραµπ σαρώνει το Λονδίνο

Newsroom

Με προσωπικές επιθέσεις, απαξιωτικά σχόλια και επικοινωνιακές γκάφες ξεκίνησε χθες η τριήµερη επίσηµη επίσκεψη του Αµερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραµπ στη Μεγάλη Βρετανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που είναι προσκεκληµένος της βασίλισσας Ελισάβετ µε αφορµή την 75η επέτειο από την απόβαση στη Νορµανδία, έγινε µεν δεκτός µε όλες τις επισηµότητες από τη βασιλική οικογένεια, όµως τα προηγούµενα 24ωρα φρόντισε να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να καταστρέψει επικοινωνιακά το ταξίδι.

Πιο συγκεκριµένα, σε συνέντευξή του λίγο πριν από την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ, ερωτώµενος σχετικά µε παλαιότερες δηλώσεις της δούκισσας του Σάσεξ, της Αµερικανίδας Μέγκαν Μαρκλ, η οποία είχε πει «θα φύγω από τις ΗΠΑ αν εκλεγεί ο Τραµπ που είναι µισογύνης και διχαστικός», ο Αµερικανός πρόεδρος απάντησε «δεν γνώριζα ότι είχε κάνει τέτοια κακιασµένα σχόλια». Ωστόσο, όταν η συγκεκριµένη δήλωσή του άρχισε να κυκλοφορεί παντού, εκείνος έσπευσε να διαψεύσει ότι είπε ποτέ κάτι τέτοιο.

Ο Ντόναλντ Τραµπ θεώρησε επίσης την επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία µια καλή ευκαιρία να αναζωπυρώσει την κόντρα που έχει εδώ και µερικά χρόνια µε τον δήµαρχο της αγγλικής πρωτεύουσας, Σαντίκ Καν. Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών ξεκινάει από το 2015, όταν ο Καν είχε χρησιµοποιήσει σκληρή γλώσσα για την προεκλογική δέσµευση του Τραµπ να απαγορεύσει την είσοδο των µουσουλµάνων στις ΗΠΑ.

Αυτήν τη φορά ο Τραµπ «χτύπησε» δύο φορές κατά του Καν, µε αφορµή πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου στις οποίες εκείνος ενέτασσε τον πρόεδρο Τραµπ στο φάσµα των ακροδεξιών απειλών απέναντι στη δηµοκρατία. Ο Αµερικανός πρόεδρος απάντησε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση των «Τάιµς» του Λονδίνου λέγοντας πως «δεν έχω καλή γνώµη γι’ αυτόν (σ.σ.: για τον Καν). Νοµίζω ότι είναι ο δίδυµος του Ντε Μπλάζιο (σ.σ.: του δηµάρχου της Νέας Υόρκης), µόνο που είναι λίγο πιο κοντός». Ο πρόεδρος µάλιστα αφιέρωσε λίγο χρόνο για να επιτεθεί κατά του Καν και τη στιγµή που το προεδρικό αεροσκάφος Marine ετοιµαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόµιο Στάνστεντ, αναρτώντας στο Twitter το παρακάτω σχόλιο: «Ο Σαντίκ Καν, που κατά γενική οµολογία έχει κάνει άθλια δουλειά ως δήµαρχος του Λονδίνου, εµφανίζεται ηλιθιωδώς “κακιασµένος” απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη χώρα και ο οποίος είναι µακράν ο πιο σηµαντικός σύµµαχος του Ηνωµένου Βασιλείου. Είναι ένας παγερά αδιάφορος αποτυχηµένος που θα πρέπει να ασχολείται µε την εγκληµατικότητα στο Λονδίνο, όχι µαζί µου. Ο Καν µου θυµίζει πολύ (αν και µισός σε ύψος) τον ηλίθιο και ανίκανο δήµαρχο της Νέας Υόρκης, Ντε Μπλάζιο, ο οποίος έχει κάνει άθλια δουλειά. Προσγειώνοµαι τώρα».

Απαντώντας, το γραφείο του δηµάρχου του Λονδίνου κατηγόρησε τον Τραµπ ότι καταφεύγει σε «παιδαριώδεις προσβολές». Τις ηµέρες πριν από την επίσκεψή του στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία βρίσκεται σε πολιτική κατάρρευση εξαιτίας του Brexit, ο Ντόναλντ Τραµπ θεώρησε σκόπιµο να κάνει παρέµβαση και για το θέµα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Πιο συγκεκριµένα, ο Αµερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να βγει το ταχύτερο δυνατόν από την ΕΕ χωρίς καµία συµφωνία και ταυτόχρονα να αναθέσει τις όποιες διαπραγµατεύσεις µε τους Ευρωπαίους στον... Νάιτζελ Φάρατζ.

Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις αυτές δεν δηµιουργούν ένα εποικοδοµητικό κλίµα εν όψει των συναντήσεων που ετοιµαζόταν να έχει χθες και θα έχει σήµερα και αύριο µε τα µέλη της βασιλικής οικογένειας, αλλά και µε την απερχόµενη πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Το κλίµα, τουλάχιστον πίσω από τις κλειστές πόρτες, αναµένεται να είναι ακόµα πιο βιτριολικό αν κανείς συνυπολογίσει παλαιότερες δηλώσεις του Τραµπ, σχετικά µε µια σειρά από ζητήµατα που άπτονται της προσωπικής ζωής της βασιλικής οικογένειας. Πιο συγκεκριµένα, τα βρετανικά ΜΜΕ υπενθυµίζουν την περίπτωση που είχε ξεσπάσει σάλος µε τη διαρροή φωτογραφιών από διακοπές του πρίγκιπα Ουίλιαµ και της Κέιτ Μίντλετον (δούκας και δούκισσα του Κέιµπριτζ πλέον), στις οποίες η τελευταία εµφανιζόταν γυµνόστηθη να κάνει ηλιοθεραπεία. Τότε ο Τραµπ είχε πει πως η ευθύνη για το περιστατικό «βαραίνει µόνο την ίδια». Τα βρετανικά ΜΜΕ ανατρέχουν και σε ακόµη παλαιότερα σχόλια του Τραµπ, ο οποίος είχε πει πως θα έκανε σεξ µε την πριγκίπισσα Νταϊάνα χωρίς κανέναν ενδοιασµό, ενώ σύµφωνα µε κάποια ΜΜΕ εκείνος της έστελνε συχνά λουλούδια και τη θεωρούσε ως «τη γυναίκα-απόλυτο τρόπαιο».

ΛονδίνοΝτόναλντ Τραμπ