Κόσμος|04.06.2019 16:17

Τραμπ στο Λονδίνο: Το άγγιγμα εκτός πρωτοκόλλου και το «στράβωμα» του Χάρι

Newsroom

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο πιο συνηθισμένος πρόεδρος των ΗΠΑ. Όντας μια - καταρχάς - τηλεοπτική προσωπικότητα, ξέρει πώς να προκαλεί και να δημιουργεί συζήτηση. Και, προφωνώς, όχι για καλό.  Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην επίσκεψή του στο Λονδίνο όπου η συνάντηση με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν πήγε και πολύ καλά, από διάφορες απόψεις. 

Αρχικά, στην πρώτη υποδοχή προεδρικού ζεύγους στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο πρίγκιπας Χάρι φαίνεται να προσπαθεί να αποφύγει τον Ντόναλντ Τραμπ, κρατώντας διαρκώς απόσταση από εκείνον στη διάρκεια της ξενάγησης στο παλάτι. Αυτό, σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα, πολύ πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι η Μέγκαν Μαρκλ έχει τοποθετηθεί δημόσια εναντίον του Αμερικανού προέδρου και της πολιτικής μηδενικής ανοχής, με αποτέλεσμα εκείνος να κακοχαρακτηρίσει τη δούκισσα του Σάσεξ ακριβώς πριν από το ταξίδι του στη Μεγάλη Βρετανία. 

Για την ιστορία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «Sun», ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτώµενος σχετικά µε παλαιότερες δηλώσεις της Μέγκαν Μαρκλ, η οποία είχε πει «θα φύγω από τις ΗΠΑ αν εκλεγεί ο Τραµπ που είναι µισογύνης και διχαστικός», ο Αµερικανός πρόεδρος απάντησε «δεν γνώριζα ότι είχε κάνει τέτοια κακιασµένα σχόλια». Ωστόσο, όταν η συγκεκριµένη δήλωσή του άρχισε να κυκλοφορεί παντού, εκείνος έσπευσε να διαψεύσει ότι είπε ποτέ κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, ο Τραμπ θυμήθηκε και τη σταθερή του κόντρα με τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση των «Times» του Λονδίνου είπε: «Δεν έχω καλή γνώµη γι’ αυτόν (σ.σ.: για τον Καν). Νοµίζω ότι είναι ο δίδυµος του Ντε Μπλάζιο (σ.σ.: του δηµάρχου της Νέας Υόρκης), µόνο που είναι λίγο πιο κοντός».

Ο πρόεδρος µάλιστα αφιέρωσε λίγο χρόνο για να επιτεθεί κατά του Καν και τη στιγµή που το προεδρικό αεροσκάφος Marine ετοιµαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόµιο Στάνστεντ, αναρτώντας στο Twitter το παρακάτω σχόλιο: «Ο Σαντίκ Καν, που κατά γενική οµολογία έχει κάνει άθλια δουλειά ως δήµαρχος του Λονδίνου, εµφανίζεται ηλιθιωδώς "κακιασµένος" απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη χώρα και ο οποίος είναι µακράν ο πιο σηµαντικός σύµµαχος του Ηνωµένου Βασιλείου. Είναι ένας παγερά αδιάφορος αποτυχηµένος που θα πρέπει να ασχολείται µε την εγκληµατικότητα στο Λονδίνο, όχι µαζί µου. Ο Καν µου θυµίζει πολύ (αν και µισός σε ύψος) τον ηλίθιο και ανίκανο δήµαρχο της Νέας Υόρκης, Ντε Μπλάζιο, ο οποίος έχει κάνει άθλια δουλειά. Προσγειώνοµαι τώρα».

Σαν να μην έφτανε το παραπάνω, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μια κίνηση που δεν προβλέπει το πρωτόκολλο και, για την ακρίβεια, είναι αρκετά μακριά από τα «καθώς πρέπει» των κανόνων συνύπαρξης με τη βασιλική οικογένεια. Στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του και προς τιμήν της συζύγου του Μελάνια η Ελισάβετ, ο Τραμπ χωρίς να το πολυσκεφτεί την ακούμπησε στην πλάτη. Μια κίνηση που θεωρείται «απρέπεια» με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο. 

Κι είμαστε ακόμη στην αρχή της επίσκεψής του στη χώρα...

Ντόναλντ ΤραμπΛονδίνοΠρίγκιπας Χάριβασιλική οικογένεια