Κόσμος|05.06.2019 12:47

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας» (vid)

Newsroom

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, είναι η ημέρα ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την προστασία του περιβάλλοντός μας. Από τότε που ξεκίνησε το 1974, η Ημέρα αυτή εορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες. Κάθε Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οργανώνεται γύρω από ένα θέμα που εφιστά την προσοχή σε ένα ιδιαίτερα επείγον περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Το θέμα για το 2019 είναι η «Ατμοσφαιρική ρύπανση». Είναι μια έκκληση για δράση για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. Επιλέχθηκε από τη χώρα υποδοχής για αυτό το χρόνο, την Κίνα, και το θέμα μάς καλεί όλους να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε την ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγουμε και να σταματήσουμε τη συμβολή της στην παγκόσμια υπερθέρμανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.

Εννέα στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως εκτίθενται σε επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που υπερβαίνουν τα ασφαλή επίπεδα που ορίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας» τονίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών. Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή» τονίζει ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Νότιο Ειρηνικό, όπου είδε «από πρώτο χέρι τις σοβαρές και επιδεινούμενες επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης» υπογράμμισε ότι η ανθρωπότητα πρέπει και μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη, διότι, όπως τόνισε «υπάρχουν λύσεις».

Προς τούτο, κάλεσε τα κράτη όλου του κόσμου «να φορολογήσουν τη ρύπανση, και όχι τους ανθρώπους, να σταματήσουν την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων και να σταματήσουν να χτίζουν νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα».

«Οι άνθρωποι παντού απαιτούν δράση. Στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα τους» κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

ατμοσφαιρική ρύπανσηκλιματική αλλαγήΑντόνιο ΓκουτέρεςΠαγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος