Κόσμος|05.06.2019 14:13

Πράγα: Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους κατά του Μπάμπις

Έρη Πανσεληνά

Από τη µεγαλύτερη διαδήλωση που έχει δει η χώρα µετά την πτώση του κοµµουνισµού σείστηκε χθες η Πράγα, µε 100.000 άτοµα να ζητούν την παραίτηση του Αντρέι Μπάµπις, ο οποίος όµως φαίνεται να έχει «γαντζωθεί» στην πρωθυπουργική καρέκλα.

Την εποµένη της άρνησης του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εµπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο µετά τις επικρίσεις για σύγκρουση συµφερόντων και την έκθεση-φωτιά της Κοµισιόν, οι διαδηλωτές πληµµύρισαν την πλατεία Wenceslas, που είχε πρωταγωνιστήσει στη «Βελούδινη Επανάσταση» του 1989 και στην πτώση της Σοσιαλιστικής ∆ηµοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας. Ο Μπάµπις, που εκτός από πρωθυπουργός είναι και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα, κατηγορείται ότι ο όµιλος που του ανήκει επωφελήθηκε από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός είναι ιδρυτής και βασικός µέτοχος της αυτοκρατορίας Agrofert, που περιλαµβάνει αγροτικές επιχειρήσεις και εταιρείες τροφίµων, καθώς και µίντια. Ενώ το 2017 όταν αναρριχήθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο µετέφερε τον όµιλο σε εταιρεία διαχείρισης, ο ιδρυτής του λαϊκίστικου κόµµατος ΑΝΟ 2011, που χαρακτηρίζεται και ως ο «Ντόναλντ Τραµπ της Τσεχίας», κατηγορείται ότι έµµεσα συνέχισε να διατηρεί τον έλεγχο του οµίλου.

Εν τω µεταξύ, την περασµένη εβδοµάδα, τσεχικά µέσα ενηµέρωσης έφεραν στο φως της δηµοσιότητας εσωτερική, προκαταρκτική έκθεση, που ήταν προϊόν ελέγχου που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύµφωνα µε το εν λόγω έγγραφο-φωτιά, έκτασης 70 σελίδων, η ΕΕ θα µπορούσε να απαιτήσει να επιστραφεί ποσό ύψους 17,4 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε σε µορφή κονδυλίων σε εταιρείες που ανήκουν στον όµιλο Agrofert του 64χρονου Μπάµπις. «Τίποτα δεν θα δοθεί πίσω» είναι η απάντηση που επαναλαµβάνει ο Μπάµπις, ο οποίος αρνείται πεισµατικά να υποκύψει στις εκκλήσεις για παραίτηση και τη ∆ευτέρα απέρριψε τη προσφυγή σε ψήφο εµπιστοσύνης λόγω του συνεχιζόµενου σάλου.

Η υπόθεση της παράνοµης εξασφάλισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν αποκλείεται να καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες. Η διαρροή της έκθεσης της Κοµισιόν ενίσχυσε το κύµα οργής κατά του Μπάµπις και τη χθεσινή διαδήλωση, που ήταν η τέταρτη σε σειρά που έγινε στην Τσεχία τον τελευταίο ενάµιση µήνα και προσέλκυσε εξαγριωµένους πολίτες όχι µόνο από την Πράγα αλλά και από άλλες πόλεις και χωριά (πριν από δύο εβδοµάδες στη διαδήλωση στην πλατεία Wenceslas συµµετείχαν 50.000 πολίτες).

Αντρέι ΜπάμπιςΤσεχίαΠράγα