Κόσμος|05.06.2019 10:21

Οι απροσδόκητες συνέπειες της επίσκεψης Τραµπ στο Λονδίνο

Έρη Πανσεληνά

Η επίσκεψη του Τραµπ στη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται πως κατάφερε να ενώσει την αντιπολίτευση, περισσότερο από ό,τι το χάος που έχει φέρει το Brexit. Και κατά τη δεύτερη ηµέρα της επίσκεψης του Αµερικανού προέδρου στο Λονδίνο φαίνεται να συζητήθηκαν πιο πολύ οι διαδηλώσεις διαµαρτυρίας, η σάτιρα των διαδηλωτών και οι ποικίλες αντιδράσεις, παρά η επίσκεψη αυτή καθαυτή.

Με επίκεντρο την πλατεία Τραφάλγκαρ στη βρετανική πρωτεύουσα, δεκάδες χιλιάδες αντι-τραµπικές δυνάµεις, µεταξύ άλλων Εργατικοί, Πράσινοι και ακτιβιστές για την ειρήνη και για τα δικαιώµατα των γυναικών, έστειλαν µηνύµατα απόρριψης της πολιτικής του Ντόναλντ Τραµπ. «Κλειδώστε τον στον πύργο του», «Οχι στον ρατσισµό, όχι στον Τραµπ», «Λευτεριά στη Μελάνια» ήταν µερικά από τα συνθήµατα που κυριάρχησαν.

Γύρω από την πλατεία τα διάφορα «µπλοκ» διαµαρτυρίας που οργανώθηκαν σχηµάτισαν ένα µωσαϊκό κατά των πιο εξοργιστικών πολιτικών, µέτρων και θέσεων του Αµερικανού προέδρου: το µπλοκ για την κλιµατική αλλαγή, εκείνο υπέρ της µετανάστευσης, το µπλοκ κατά του πολέµου, το φοιτητικό µπλοκ, εκείνο που υπερασπίζεται το δικαίωµα στην άµβλωση και τα µπλοκ των Εβραίων και των Παλαιστινίων. Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν διαδηλωτές µε πλακάτ «όχι πόλεµο στη Βενεζουέλα» και, φυσικά, οµάδες διαδηλωτών κατά του Brexit µε συνθήµατα όπως «Brexit ίσον Τραµπ. Πορεία εναντίον και των δύο».

Τις εντυπώσεις, βέβαια, κέρδισε για ακόµη µία φορά... το µωρό Τραµπ, το διάσηµο πλέον φουσκωτό µωρό µε τα χαρακτηριστικά του Αµερικανού προέδρου που υψώθηκε στον λονδρέζικο ουρανό αλλά και ένα γιγαντιαίο ροµπότ Τραµπ («Dumping Trump») που κάθεται σε χρυσή λεκάνη τουαλέτας! Την ώρα που το ροµπότ τουιτάρει, ακούγονται ήχοι τουαλέτας και γνωστές δηλώσεις του Τραµπ, ενώ στους διαδηλωτές µοιράζονταν χαρτιά τουαλέτας µε το πρόσωπο του προέδρου των ΗΠΑ. Πάντως, ο Τραµπ κατάφερε για ακόµα µία φορά να προκαλέσει αντιδράσεις µε την απουσία πολιτικής ορθότητας και τον διχαστικό του λόγο.

Ο Αµερικανός πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε χθες µε την απερχόµενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, απέρριψε την πρόταση για συνάντηση µε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Τζέρεµι Κόρµπιν (αν και οι αρχηγοί κρατών δεν υποχρεούνται να συναντούν την αξιωµατική αντιπολίτευση στις επίσηµες επισκέψεις, πρόκειται για συνήθη διπλωµατική πρακτική). «Νοµίζω ότι είναι µια αρνητική δύναµη. Πιστεύω οι άνθρωποι πρέπει να κοιτάνε να κάνουν τα πράγµατα σωστά αντί να κάνουν κριτική» δήλωσε ο Τραµπ αναφερόµενος στον Κόρµπιν. Νωρίτερα ο αρχηγός των Βρετανών Εργατικών είχε δηλώσει ότι ο Τραµπ ακολουθεί διχαστική πολιτική για τη µετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώµατα, το εµπόριο και την κλιµατική αλλαγή.

ΛονδίνοΝτόναλντ Τραμπ