Κόσμος|06.06.2019 10:44

ΗΠΑ: Μήνυµα στήριξης σε Αθήνα και Λευκωσία

Γιώργος Σκαφιδάς

Θέση στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου παίρνουν οι Ηνωµένες Πολιτείες, στέλνοντας µάλιστα το µήνυµα ότι η ήδη «αναβαθµισµένη» συνεργασία τους µε την Αθήνα και τη Λευκωσία µπορεί και πρέπει να ενδυναµωθεί µέσα από «κινήσεις» που αναµένεται να δροµολογηθούν το προσεχές διάστηµα, ορισµένες εκ των οποίων «δεν πρόκειται να διαφηµιστούν». Μιλώντας στο πλαίσιο του 35oυ ετήσιου συνεδρίου της Παγκόσµιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσιγκτον, η διευθύντρια του Γραφείου Νότιας Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, Γιούρι Κιµ, έστειλε µια σειρά από σαφή µηνύµατα. Υπογράµµισε, κατ’ αρχάς, ότι «είναι προς το συµφέρον των ΗΠΑ» να ενδυναµώσουν τους δεσµούς τους µε την Ελλάδα και την Κύπρο.

Υπενθύµισε, µάλιστα, µε νόηµα και εκείνη την ανακοίνωση στην οποία είχε προχωρήσει το Στέιτ Ντιπάρτµεντ στις αρχές του περασµένου Μαΐου, καλώντας τότε τις τουρκικές Αρχές «να σταµατήσουν» τις ενέργειές τους στην κυπριακή ΑΟΖ (σ.σ.: την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih» στην περιοχή για «έρευνες»), ενέργειες τις οποίες µάλιστα η Ουάσιγκτον αποκήρυσσε απερίφραστα ως «ιδιαίτερα προκλητικές».

«Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε σχεδόν αµέσως µια δήλωση σχετικά µε εκείνο το ζήτηµα. Νοµίζω ότι ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να ικανοποιήσει τους φίλους µας στην Αθήνα και στη Λευκωσία, αρκετά ισχυρή ώστε εκείνοι που έπρεπε να την ακούσουν στην Αγκυρα να τη λάβουν υπόψη τους» δήλωσε χαρακτηριστικά η αξιωµατούχος του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, σύµφωνα µε το ΑΠΕ. Αναφερόµενη ειδικότερα στα Ελληνοτουρκικά, η Γιούρι Κιµ ξεκαθάρισε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν και τις δύο πλευρές», Ελλάδα και Τουρκία, προς την κατεύθυνση της αποκλιµάκωσης της έντασης, προκειµένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος µιας «σύγκρουσης». Κατά «σύµπτωση», πάντως, περίπου την ίδια ώρα τουρκικά F-16 επιδίδονταν σε νέες προκλήσεις στο Αιγαίο.

Οι S-400

Ως προς το θέµα των S-400, η Αµερικανίδα αξιωµατούχος χαρακτήρισε «προβληµατική» την απόφαση της Αγκυρας να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού-αντιαεροπορικού συστήµατος. Μάλιστα, διέψευσε-απέρριψε και την προσδοκία της τουρκικής ηγεσίας ότι θα µπορούσε να γλιτώσει τις αµερικανικές κυρώσεις για τους S-400 χάρη στην «καλή» προσωπική σχέση µεταξύ Τραµπ και Ερντογάν. «∆εν είµαι τόσο σίγουρη ότι θα έβαζα αυτό το στοίχηµα αν ήµουν στην θέση τους» δήλωσε χαρακτηριστικά η αξιωµατούχος του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, αναφερόµενη στην τουρκική ηγεσία. Και όλα αυτά σε µια περίοδο κινητικότητας, µε τον υπουργό Εθνικής Αµυνας της Ελλάδας, Ευάγγελο Αποστολάκη, να βρίσκεται από χθες στις ΗΠΑ, πραγµατοποιώντας επίσηµη επίσκεψη, και τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλµερ, να έχει µεταβεί στη Λευκωσία για επαφές µε την ηγεσία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας

κυπριακή ΑΟΖS-400ΚύπροςΣτέιτ Ντιπάρτμεντ