Κόσμος|06.06.2019 14:37

Ζάεφ: Σοβαρό το ενδεχόμενο εκλογών χωρίς ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Newsroom

Συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ στον Φαμπιέν Περιέ φιλοξενεί η Le Soir, στο πλαίσιο της οποίας ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εκφράζει ανησυχία για την άνοδο εκ νέου του ριζοσπαστισμού και του εθνικισμού στη χώρα του σε περίπτωση που οι πόρτες της ΕΕ παραμείνουν κλειστές.

Εξετάζεται, μάλιστα, σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησης και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αν δεν υπάρξει πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία κατέληξε σε πολύ θετικές συμφωνίες με τους γείτονές της, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, κλείνοντας έτσι όλες τις διμερείς διαμάχες που υπήρχαν. Παράλληλα, ολοκλήρωσε στο σύνολό τους τους μεταρρυθμιστικούς στόχους που της είχαν ανατεθεί, γι’ αυτό και είναι τώρα σειρά της ΕΕ να τηρήσει το δικό της κομμάτι της συμφωνίας, προκειμένου επιπλέον να διατηρήσει τη δύναμη έλξης που ασκεί στην περιοχή και να αποφευχθεί η ενίσχυση των συμφερόντων εξωτερικών δυνάμεων και κυρίως η παρουσία της Κίνας και της Ρωσίας.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο φοβάται αρνητικό αντίκτυπο των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και της σταθεροποίησης των εθνικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων στη διαδικασία της διεύρυνσης, ο κ. Ζάεφαπαντά αρνητικά, δεδομένης της ανόδου των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, ενώ υπογραμμίζει, απευθυνόμενος στα κράτη μέλη - και ιδίως στην Γαλλία - που είναι διστακτικά και επιθυμούν να προηγηθεί μία μεταρρύθμιση της Ένωσης, πριν προστεθούν νέα κράτη σε αυτήν, ότι η πόρτα δεν πρέπει να παραμείνει κλειστή και ότι η διαδικασία εισδοχής αναμένεται να διαρκέσει πολύ. Δηλώνει, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι θα αντάλλαζε ευχαρίστως δύο Νόμπελ Ειρήνης με μία θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι προτίθεται να χαρίσει το Νόμπελ, εφόσον το κερδίσει, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών και με το κατά πόσο θεωρεί ότι αυτή στοίχισε στον Αλέξη Τσίπρα την πολιτική του καριέρα, μια και το κόμμα του έχασε στις Ευρωεκλογές και αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρει ότι δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και ότι πιστεύει πως οι ψηφοφόροι τοποθετήθηκαν για θέματα που αφορούν την Οικονομία και μία καλύτερη ζωή, με δεδομένο εξάλλου ότι η Συμφωνία είναι επωφελής και για τις δύο χώρες, έχοντας, για παράδειγμα, οδηγήσει σε αύξηση του μεταξύ τους εμπορίου, του τουρισμού και των επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο να αποτελέσει θύμα η Βόρεια Μακεδονία της πολιτικής κρίσης που μαστίζει την Αλβανία και την πιθανότητα να αναβληθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συλλήβδην και για τις δύο χώρες, ο κ. Ζάεφ σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ άδικο για τη χώρα του και ότι θα αποτελούσε το χειρότερο σενάριο για την περιοχή, καθώς και ένα πολύ κακό μήνυμα προς τις άλλες βαλκανικές χώρες που προσπαθούν να συνεχίσουν τη διαδικασία σύνδεσης και σταθεροποίησης με την ΕΕ.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΖόραν Ζάεφ