Κόσμος|13.11.2018 16:13

Στην Ουγγαρία διέφυγε ο Γκρούεφσκι

Newsroom

Στην Ουγγαρία διέφυγε ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο, όπως έγραψε ο ίδιος στον προσωπικό λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Τις τελευταίες ημέρες έχω λάβει αναρίθμητες απειλές για τη ζωή μου. Τώρα είμαι στη Βουδαπέστη όπου και ζήτησα πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές Αρχές. Θα παραμείνω πάντα πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας και ποτέ δεν θα την εγκαταλείψω», έγραψε ο κ. Γκρούεφσκι στον λογαριασμό του στο Facebook.

Όπως είναι γνωστό, όλα τα προηγούμενα χρόνια που ήταν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και το κόμμα του βρισκόταν στην εξουσία, διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κ. Γκρούεφσκι για έκτιση ποινής φυλάκισης δύο ετών και τον αναζητούσε στη χώρα, ωστόσο όλες οι προσπάθειες να τον εντοπίσει είχαν αποβεί έως τώρα άκαρπες.

Το δικαστήριο των Σκοπίων απέρριψε το αίτημα Γκρούεφσκι για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που του επιβλήθηκε. Έτσι, αυτός είχε την υποχρέωση να παρουσιαστεί στις φυλακές των Σκοπίων για να εκτίσει την ποινή του, ωστόσο ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία και τελικά το έλαβε. 

Το ιστορικό της καταδίκης Γκρουέφσκι 

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε φυλάκιση δύο ετών, για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης σχετικά με υπόθεση που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πέραν της υπόθεσης αυτής για την οποία καταδικάστηκε, κατηγορείται για τέσσερις ακόμα υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Ο Ν. Γκρούεφσκι όλο το προηγούμενο διάστημα απέρριπτε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για ενορχηστρωμένη εκστρατεία εις βάρος του, η οποία, όπως ισχυριζόταν, εκπορεύεται από τη μεριά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ. 

ΠΓΔΜΝίκολα ΓκρουέφσκιΟυγγαρία