Κόσμος|13.11.2018 19:20

Οργή επωνύµων κατά Τραµπ για τον όλεθρο

Έρη Πανσεληνά

Για τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνια (που έχουν στοιχίσει τις ζωές τουλάχιστον 31 ανθρώπων και έχουν κατακάψει πάνω από 700.000 στρέµµατα και χιλιάδες σπίτια και επαύλεις) η οργή πλέον στρέφεται εναντίον ενός και µόνο ανθρώπου: του προέδρου των ΗΠΑ.

Οι αστέρες που είδαν τις περιουσίες τους στο Μαλιµπού να γίνονται στάχτη κουνάνε το δάχτυλο στον Ντόναλντ Τραµπ όχι µόνο επειδή εκείνος αρνείται την κλιµατική αλλαγή, η οποία, σύµφωνα µε τις πυροσβεστικές Αρχές του Λος Άντζελες, είναι συνυπεύθυνη για το µέγεθος της καταστροφής, αλλά και για την «άκαρδη» αντίδρασή του στην τραγωδία, που είχε µάλιστα τη µορφή... απειλητικού µηνύµατος κατά της Καλιφόρνια.

Την οργή των διάσηµων τραγουδιστών και των ηθοποιών του Χόλιγουντ που ο ένας µετά τον άλλον έβλεπαν τις πολυτελείς βίλες τους να τυλίγονται στις φλόγες πυροδότησε ένα tweet του προέδρου µε το οποίο απειλούσε τις Αρχές της (∆ηµοκρατικής) πολιτείας ότι αν συνεχίσουν την κακοδιαχείριση, τότε εκείνος θα κόψει την οµοσπονδιακή χρηµατοδότηση για την αντιµετώπιση των πυρκαγιών (δηµοσίευση που µετά έσπευσε να «µαζέψει», στέλνοντας σε δεύτερο χρόνο ένα µήνυµα συµπαράστασης).

«Η Καλιφόρνια είναι ευάλωτη – όχι λόγω φτωχής δασικής διαχείρισης όπως ο Ντόναλντ Τραµπ (ο αποκαλούµενος πρόεδρός µας) θέλει να πιστεύουµε. Είµαστε ευάλωτοι λόγω της κλιµατικής αλλαγής. Τα ακραία καιρικά φαινόµενα και η παρατεταµένη ξηρασία µας είναι µέρος αυτής» απάντησε στον Τραµπ ο Καναδός ροκ σταρ Νιλ Γιανγκ, που ήταν ένας από τους σελέµπριτις που έχασαν τα σπίτια τους από τις φωτιές. Ο Γιανγκ συνέχισε την επίθεσή του: «Φανταστείτε έναν ηγέτη που αψηφά την επιστήµη, λέγοντας ότι αυτές οι λύσεις δεν πρέπει να είναι µέρος της λήψης αποφάσεών του για λογαριασµό µας. Φανταστείτε έναν ηγέτη που νοιάζεται περισσότερο για τη δική του βολική άποψη παρά για τον λαό του οποίου ηγείται. Τώρα φανταστείτε και έναν κατάλληλο ηγέτη».

Μεταξύ των πυροπλήκτων ήταν και η τραγουδίστρια Μάιλι Σάιρους, η οποία κατάφερε να διαφύγει µε τον αρραβωνιαστικό της Λίαµ Χέµσγουορθ, ο πιανίστας Μάικ Γκάρσον αλλά και ο ηθοποιός Τζέραρντ Μπάτλερ που δηµοσίευσε µια φωτογραφία του απανθρακωµένου του σπιτιού, στέλνοντας ταυτόχρονα λόγια ενθάρρυνσης και ευχαριστιών στους πυροσβέστες για «το κουράγιο, το θάρρος και την αυτοθυσία τους».

Αυτό που δεν έκανε ο Αµερικανός πρόεδρος, του οποίου πρώτο µέληµα ήταν να κουνήσει το δάχτυλο στις Αρχές της Καλιφόρνια. «Είναι µια εντελώς άκαρδη απάντηση» σχολίασε η τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι, ενώ ο αστέρας της ροκ, Ροντ Στιούαρτ, απάντησε στον Αµερικανό πρόεδρο ότι «η Καλιφόρνια χρειάζεται λόγια υποστήριξης και ενθάρρυνσης, όχι απειλές ή κατηγορίες».

T

Ακόµα ένας θρύλος της ροκ που επιτέθηκε στον Τραµπ ήταν και ο Αξελ Ρόουζ των Guns n’ Roses: «Είναι η έλλειψη οµοσπονδιακής χρηµατοδότησης που βρίσκεται στη ρίζα της κακοδιαχείρισης. Μόνο ένα παρανοϊκό και εντελώς θλιβερό άτοµο θα το αντέστρεφε αυτό και θα χρησιµοποιούσε την τραγωδία για να παραποιήσει για ακόµη µία φορά στοιχεία για να επιχειρήσει να κερδίσει πολιτικά σε βάρος άλλων» 

Ντόναλντ ΤραμπΚαλιφόρνιακλιματική αλλαγή