Κόσμος|11.06.2019 16:59

Τούρκος αντιναύαρχος προτείνει αντίποινα στα εντάλματα σύλληψης για τον «Πορθητή»

Newsroom

Ο Τζεμ Γκιουρντεμίζ προτείνει, μεταξύ άλλων, 6 μέτρα κατά της Κύπρου και των χωρών της Ε.Ε. που υποστηρίζουν την απόφασή της, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open TV, Μαρία Ζαχαράκη.

Συγκεκριμένα προτείνει, αναστολή συμφωνιών συνεργασίας με κράτη της Ε.Ε. που θα εφαρμόσουν την απόφαση και ανάκληση πρέσβεων, κλείσιμο οδοφραγμάτων στην Κύπρο, αποστολή του γεωτρύπανου Γιαβούζ για γεωτρήσεις σε τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας και συλλήψεις Ε/Κ ψαράδων.

«Δεν πιστεύω ότι κάποια χώρα-μέλος της Ε.Ε. θα εφαρμόσει την απόφαση αυτή, ωστόσο νομίζω είναι ωφέλιμο να μελετήσουμε τα μέτρα», δήλωσε στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ο εν αποστρατεία αντιναύαρχος, που υποστήριξε επίσης ότι «πρέπει να αποσυρθεί αυτή η απόφαση της Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου, καθώς είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο».

Ο Τούρκος αντιναύαρχος σημείωσε ότι ένα πολιτικό και νομικό πρόβλημα μεταξύ δύο κρατών, όπως η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, που Τουρκία και Κύπρος δεν αναγνωρίζουν αμοιβαία, μπορεί να λυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων, διεθνούς δικαστηρίου ή επιδιαιτησία.

Ο Τούρκος αντιναύαρχος αναρωτήθηκε που θα βασίσει ένας δικαστής χώρας- μέλους της Ε.Ε. την απόφασή του για σύλληψη του προσωπικού του «Πορθητή». «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ της Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου. Επιπλέον η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, πάνω στην οποία η Κύπρος έχει βασιστεί για να κηρύξει την ΑΟΖ της.

Ο Τούρκος αντιναύαρχος υποστήριξε ακόμη ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» είναι ένα πλοίο που ανήκει στο κράτος και επομένως χαίρει ασυλίας, όπως και τα πολεμικά πλοία. «Το πλοίο ασκεί τα καθήκοντά του στο όνομα του κράτους. Η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα αποδεχτεί ποτέ τη σύλληψη του προσωπικού αυτού του πλοίου στο πλαίσιο του εσωτερικού δικαίου της Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου. Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές», προειδοποίησε.

ΚύπροςΑΟΖΤουρκίαΠορθητής