Κόσμος|11.06.2019 20:06

Βρετανία: Ποια είναι τα 10 πρόσωπα που θέλουν να διαδεχθούν τη Μέι

Μαρία Ανδρικάκη

Ανακοινώθηκαν και επίσημα οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, μετά τη θεαματική αποχώρηση της Τερέζα Μέι. Ο νέος ηγέτης των Τόρις θα πρέπει να οδηγήσει με ασφάλεια τη Μεγάλη Βρετανία στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υποψήφιοι έχουν ήδη επιδοθεί σε εκστρατείες, καμπάνιες και… πολέμους δηλώσεων.

Φαβορί για τη διαδοχή είναι ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Στην τρίτη θέση ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.

Στον πόλεμο δηλώσεων των υποψηφίων έρχεται να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έσπευσε να τονίσει, μέσω διάφορων κυβερνητικών πηγών, ότι η Βρετανία έχει οικονομικές υποχρεώσεις, αν και δεν υπάρχει ανακοίνωση από επίσημα ευρωπαϊκά χείλη. Το ακανθώδες ζήτημα του backstop παραμένει στο προσκήνιο, με το ρολόι να μετράει αντίστροφα μέχρι την 31η Οκτωβρίου, την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit.

Οι 10 υποψήφιοι «κλείδωσαν» ως εξής:

1. Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος

2. Ματ Χάνκοκ, υπουργός Υγείας

3. Μαρκ Χάρπερ, βουλευτής

4. Τζέρεμι Χάντ, υπουργός Εξωτερικών

5. Σάζιντ Τζάβιντ, υπουργός Εσωτερικών

6. Μπόρις Τζόνσον, βουλευτής (πρώην υπουργός Εξωτερικών)

7. Άντρεα Λίντσομ, βουλευτής (πρώην επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων)

8. Έστερ ΜακΒέι, βουλευτής (πρώην υπουργός Εργασίας)

9. Ντόμινικ Ράαμπ, βουλευτής (πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit)

10. Ρόρι Στιούαρτ, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης

Η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι γύροι ψηφοφοριών, ώσπου να μείνουν δυο υποψήφιοι. Τότε θα πραγματοποιηθεί η τελική ψηφοφορία, για να αναδειχθεί ο νέος κάτοικος της Downing Street. Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιουλίου.

Τερέζα ΜέιBrexit