Κόσμος|12.06.2019 10:18

Τουρκία: Ετοιμάζει σκληρή απάντηση στις ΗΠΑ για F-35 και S-400

Newsroom

Πέντε θα είναι τα «καυτά» θέματα που θα συζητηθούν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ: Η αμερικανική επιστολή για τους S-400 και το νέο τελεσίγραφο για υπαναχώρηση της Άγκυρας από το ρωσικό πρόγραμμα, οι εξελίξεις στο θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-35 μετά τη διακοπή της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων στις ΗΠΑ, οι οικονομικές εξελίξεις, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του χθεσινού φύλλου της εφημερίδας Τουρκιέ πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει προεκλογικές ομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των δημοτικών εκλογών της 23ης Ιουνίου, όπως είχε κάνει κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση στις 31 Μαρτίου, οπότε και είχε αναγάγει τη νίκη του υποψηφίου του σε «προσωπική υπόθεση».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open TV, Μαρία Ζαχαράκη, επίσημα ο λόγος που αναφέρεται είναι ότι θέλει να πραγματοποιήσει κάποια ταξίδια στις χώρες του Καυκάσου στα τέλη της εβδομάδας, όπως το Τατζικιστάν κλπ. Ανεπίσημα οι πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για αλλαγή τακτικής και προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας του υποψηφίου της Κωνσταντινούπολης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, για το λόγο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ήθελε να «χρεωθεί» μία πιθανή νέα ήττα του κύρους του σε περίπτωση που επικρατήσει για δεύτερη φορά ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις στα μέσα της αντιπολίτευσης, «ο Ερντογάν δεν θέλει να φανεί ότι έχασε προσωπικά ο ίδιος από τον Ιμάμογλου, αν διεξάγει ξανά προεκλογική εκστρατεία για τον υποψήφιό του Γιλντιρίμ. "Δεν ήμουν εγώ, αλλά ο Γιλντιρίμ ο αντίπαλος του Ιμάμογλου", είναι η εντύπωση που θέλει να δημιουργήσει σε περίπτωση νέας ήττας στην πόλη-σύμβολο για την Τουρκία».

Η αλλαγή της τακτικής διαφάνηκε ήδη εξάλλου και με την «άδεια» που δόθηκε έπειτα από 17 χρόνια για τηλεοπτικό debate μεταξύ των δύο υποψηφίων για την Κωνσταντινούπολη, Ιμάμογλου και Γιλντιρίμ, την Κυριακή 16 Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

ΤουρκίαΗΠΑS-400F-35