Κόσμος|12.06.2019 22:13

Έρευνα: Από τα δέντρα το... κρέας που θα τρώμε μέχρι το 2040

Newsroom

Αποκαλυπτική είναι έρευνα της AT Kearney που δημοσιεύεται στον «Guardian» και προβλέπει ότι μέχρι το 2040 θα τρώμε κρέας προερχόμενο κυρίως από… φυτά. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η νέα αυτή μέθοδος παραγωγής κρέατος θα κατευνάσει τις ανησυχίες πολλών φιλόζωων.  

Πιο συγκεκριμένα, είναι ζήτημα χρόνου να κυκλοφορήσει στην αγορά συνθετικό κρέας, το οποίο θα καλλιεργείται σε εργαστήρια.  

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η συμβατική βιομηχανία εκτρέφει δισεκατομμύρια ζώα, τα οποία αποφέρουν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την παραδοσιακή παραγωγή είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές, με μεταβολές στην τροφική αλυσίδα, μόλυνση σε ποτάμια και ωκεανούς, ρύπανση της ατμόσφαιρας κ.ά.

Μοιραία εταιρείες που παράγουν μπέργκερ, ομελέτες και άλλα προϊόντα από φυτά αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς. Μάλιστα, επιχειρήσεις όπως οι Beyond Meat, Impossible Foods και Just Foods, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σύντομα θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε επενδυτικά κεφάλαια.  

Όπως εκτιμάται, μέχρι το 2040 το 35% των κρεάτων που θα φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή θα… καλλιεργείται στο εργαστήριο, ενώ το 25% θα είναι από φυτικά υποκατάστατα. Σύμφωνα με τον Κάρστεν Γκέρχαρντ, εκ των εταίρων της AT Kearney, «η μετάβαση προς τις εναλλακτικές μορφές κρέατος και τη βίγκαν διατροφή είναι δεδομένη, με πολλούς καταναλωτές να μειώνουν διαρκώς την κρεατοφαγία, ενστερνιζόμενοι τις ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στην παραδοσιακή βιομηχανία παραγωγής κρέατος». 

έρευναδιατροφήκρέας