Κόσμος|13.11.2018 22:12

Die Welt: Λογισμικό πτήσης συνέβαλε στη συντριβή αεροσκάφους

Newsroom

Ένα άγνωστο λογισμικό πτήσης θα μπορούσε να έχει συμβάλει στη συντριβή του αεροσκάφους της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας Lion Air, σύμφωνα με τη γερμανική Die Welt. Οι πιλότοι στο θάλαμο διακυβέρνησης του νέου Boeing 737-800-MAX φαίνεται ότι δεν είχαν γνώση του τρόπου λειτουργίας του προγράμματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης γράφει η γερμανική εφημερίδα. Παράλληλα, προσθέτει ότι το μεγαλύτερο αεροπορικό ατύχημα φέτος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη συντριβή του νέου μοντέλου Boeing 737-800 MAX της Lion Air με 189 νεκρούς, τώρα έρχονται στο φως λεπτομέρειες που πυροδοτούν σκληρή κριτική εναντίον του κατασκευαστή του αεροσκάφους. Σύμφωνα με την κριτική, έχει τοποθετηθεί ένα ειδικό λογισμικό πτήσης στο νέο μοντέλο MAX, στο οποίο η Boeing φέρεται ότι δεν επέστησε την προσοχή των πιλότων.

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, λείπουν οδηγίες για τους πιλότους για σωστή συμπεριφορά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Περίπου 4.800 αεροσκάφη της πιο σύγχρονης έκδοση του Boeing 737 με την πρόσθετη ονομασία MAX έχουν παραγγελθεί από εκατοντάδες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως και μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί περίπου 220 τέτοια αεροσκάφη - ειδικά από αμερικανικές και ασιατικές αεροπορικές εταιρείες.

Τέσσερις ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στις 29 Οκτωβρίου, βρέθηκε το ένα μαύρο κουτί με τα στοιχεία πτήσης, αλλά αναζητείται το δεύτερο. 

Lion Air