Κόσμος|13.06.2019 17:05

Γιόζεφ Στάλιν: Πατερούλης ή ο τελευταίος δικτάτορας της Ρωσίας;

Newsroom

Μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του 20ου αιώνα, διαμόρφωσε το χάρτη της Ευρώπης και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια πολιτική σκηνή, ο Στάλιν υπήρξε αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός σοβιετικός ηγέτης της εποχής του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Σοβιετική Ένωση κέρδισε τη νίκη των συμμάχων ενάντια στη ναζιστική Γερμανία, ενώ εκείνος ήταν που ενορχήστρωσε την κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Γιος ενός αλκοολικού παπουτσή και μιας πλύστρας μητέρας, ο Στάλιν γεννήθηκε μέσα στη φτώχια και ενώ η μητέρα του τον προόριζε για ιερέα, εκείνος ασπάστηκε με πάθος τον Μαρξισμό.

Το All About History της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο (15/6) με το Εθνος περιλαμβάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον στυγνό δικτάτορα, μέγα οραματιστή, εκσυγχρονιστή, αδίστακτο πολιτικό, «πατερούλη» όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί του. Αποτελεί ακόμη και σήμερα μια ακραία και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας. Τα εγκλήματά του συχνά συγκρίνονται με αυτά του Χίτλερ. Υπήρξε επαναστάτης και αντικαθεστωτικός, με την έντονη και εξτρεμιστική του δράση του να τον φέρνει κάποια στιγμή στο στόχαστρο του κομμουνιστή ηγέτη Λένιν.

Ανακηρύσσεται γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (Κ.Κ.Σ.Ε) το 1922, μετά το θάνατο του Λένιν, ισοπεδώνοντας το μέγα του αντίπαλου Τρότσκι. Στη δεκαετία του '30 ο Στάλιν εξάλειψε κάθε αντιπολίτευση, σπέρνοντας τον τρόμο μέσω μια περιόδου μεγάλης βίας, τρομοκρατίας, πολωτισμού, βασανιστηρίων, διώξεων και εξορίας, παγιώνοντας έτσι την αναμφισβήτητη εξουσία του. 

Ο ισχυρός αυτός άνδρας που προκάλεσε τον θάνατο και την ταλαιπωρία εκατομμυρίων, κατάφερε να εξοντώσει τους πολιτικούς αντιπάλους και να διαλύσει μαζικά μειονότητες που θεωρούσε εμπόδιο στο μεγάλο του όραμα, μετατρέποντας με εξαιρετικά βίαιο τρόπο την αγροτική Ρωσία σε παγκόσμια βιομηχανική υπερδύναμη. Η εκβιομηχάνιση της Ρωσίας έγινε αφού χύθηκε πολύ αίμα από εκείνους που υπηρέτησαν τυφλά τον σκοπό.

Εκατομμύρια εξαθλιωμένοι Ρώσοι, στήριξαν τον πατερούλη στην προσπάθειά του να φτιάξει μια νέα υπερδύναμη.  «Το όπλο των πολιτικών είναι η λήθη των λαών», μια φράση του Στάλιν που, ακόμη και σήμερα, είναι δυστυχώς πέρα για πέρα αληθινή και επίκαιρη και μας στοιχειώνει. Το χνάρι που άφησε στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, είναι βαρύ όσο και ανεξίτηλο.

Μη χάσετε το ένθετο ιστορικό περιοδικό «All About History», το οποίο κυκλοφορεί κάθε μήνα μαζί με το «Έθνος της Κυριακής». Εκτάκτως στα περίπτερα αυτό το Σάββατο 15 Ιουνίου στην έκδοση των 4,25 ευρώ. 

Ιωσήφ Στάλινall about History