Κόσμος|14.06.2019 13:46

Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: Αν επιβάλετε κυρώσεις, θα απαντήσουμε

Μαρία Ζαχαράκη

Σηκώνει το γάντι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και απειλεί ευθέως τις ΗΠΑ, με τις σχέσεις των δύο χωρών να είναι τεταμένες και να οδηγούνται στα άκρα για τα F-35 και τους S-400. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν απόλυτος για το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα. «Όλα τελείωσαν, αναμένεται η παραλαβή τους», είπε στέλνοντας μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες, είναι αδύνατο να υποχωρήσουμε».

Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open TV, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο θέμα αυτό και οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαπιστώσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας. «Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Οι ΗΠΑ δεν μας έδωσαν εγγυήσεις για τους Patriot. Ακόμη κι αν συμφωνούσαμε στην τιμή και το χρόνο παράδοσης (για τους Patriot), εγγυάστε ότι θα περνούσε από το Κογκρέσο; "Όχι δεν μπορούμε να σας δώσουμε εγγύηση". Ε, τότε αφού δεν μπορείτε να μας δώσετε, τότε εμείς θα πάρουμε από αλλού. Οι Γάλλοι πρότειναν το δικό τους αντι-αεροπορικό σύστημα, το Eurosam. Αλλά οι ημερομηνίες παράδοσης ήταν μακρινές και εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη το αντι-αεροπορικό σύστημα. Και η ανάγκη μας αυτή ικανοποιήθηκε από τη Ρωσία. Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε», τόνισε.

Στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα απαντήσει ανάλογα, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο μία χώρα να δίνει εντολές τύπου «αγόρασε αυτό ή μην αγοράσεις το άλλο» σε άλλες χώρες.

«Όποιες κι αν είναι συνέπειες, είναι αδύνατο να υποχωρήσουμε. εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Σε περίπτωση που προβείτε σε κάποιο βήμα εναντίον μίας χώρας κι η χώρα εκείνη θα κάνει το ίδιο. Αν οι ΗΠΑ προβούν σε κάποιο βήμα εναντίον μας και επιβάλουν κυρώσεις, έχουμε κι εμείς να απαντήσουμε. Άλλωστε όλα αυτά συζητούνται από την τουρκική προεδρία, γίνονται συσκέψεις και όταν έρθει η ώρα θα ανακοινώσουμε τι θα κάνουμε. Δηλαδή, όταν η Αμερική κάνει τέτοιες ενέργειες, εμείς δεν θα κάτσουμε αμίλητοι ή θα κλείσουμε το στόμα μας λέγοντας ό,τι ότι λέει η Αμερική, αυτό θα γίνει. Τέτοια λογική δεν υπάρχει πια, ούτε μπορούμε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο. Ας γίνει ό,τι θέλει, αλλά αν υπάρξει αρνητική συμπεριφορά εναντίον μας, εμείς θα απαντήσουμε οπωσδήποτε», προειδοποίησε.

Ο Τούρκος επικεφαλής της διπλωματίας κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν αυτή την προσέγγιση και αναρωτήθηκε από πού αντλούν αυτό το δικαίωμα οι ΗΠΑ να λένε «πάρε αυτό ή μην το παίρνεις».

ΗΠΑΤουρκίαS-400Μεβλούτ Τσαβούσογλου