Κόσμος|14.06.2019 14:52

Επίθεση στον κόλπο του Ομάν: Εντόπισαν ιπτάμενο αντικείμενο δίπλα από το τάνκερ (pics)

Newsroom

Πολλά είναιτα ερωτήματα που δημιουργούνται συνεχώς γύρω από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη 13 Ιουνίου στα δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν.

Από την πρώτη στιγμή η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη πως επιτέθηκε στα τάνκερ Kokuka Courageous και Front Altair. Λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε ανοιχτά το Ιράν για την επίθεση, ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο που κατά την αμερικανική πλευρά είναι απόδειξη ενοχής.  

Το βίντεο λίγων δευτερολέπτων, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δείχνει στελέχη των «Φρουρών της Επανάστασης», επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, να πλησιάζουν το Kokuka Courageous, το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν και να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ.

Λίγες ώρες αργότερα, η διαχειρίστρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου Kokuka Courageous ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα του πλοίου είδε «ένα ιπτάμενο αντικείμενο» πριν την έκρηξη και ότι δέχθηκε δύο επιθέσεις. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος της εταιρείας αρνήθηκε πως το το Kokuka Courageous, το οποίο μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης από τη Σαουδική Αραβία στη Σιγκαπούρη, χτυπήθηκε από τορπίλη.

Διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι το τάνκερ δέχθηκε δύο επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν με αρκετές ώρες διαφορά. Το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου είδε το ιπτάμενο αντικείμενο (που είναι πιθανό να πρόκειται για νάρκη) μόνο πριν τη δεύτερη έκρηξη. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος ανέφερε πως τα μέλη του πληρώματος επέστρεψαν στο πλοίο για να αποκαταστήσουν τις καταστροφές και αυτή τη στιγμή το Kokuka Courageous κατευθύνεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Copyright: AP
Ομάντανκερ