Κόσμος|14.06.2019 21:33

Από την Τουρκία στο Ισραήλ τα F-35: Στο στάδιο υλοποίησης τα εναλλακτικά σχέδια των ΗΠΑ

Μιχάλης Ιγνατίου

Μία ακόμα ένδειξη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, μετά την απόρριψη των δύο τελεσιγράφων της Ουάσιγκτον από την Άγκυρα είναι και οι συζητήσεις για μεταφορά στο Ισραήλ εργασιών που γίνονται στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο πρόγραμμα για την κατασκευή των μαχητικών F-35.

Η Αμερική, ως υπερδύναμη και ως σοβαρή χώρα, πάντα έχει εναλλακτικά σχέδια και φαίνεται ότι το θέμα της κατασκευής εξαρτημάτων των F-35 θα λυθεί από δύο αμερικανικές εταιρείες, το Ισραήλ και κατά πάσα πιθανότητα και την Πολωνία. Οι σχεδιασμοί αυτοί αποδεικνύουν ότι κατά βάθος οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η Τουρκία δεν θα ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, που αποτελεί απειλή για τους S-400. Γι’ αυτό το λόγο προχώρησαν σε κινήσεις που θα εξασφαλίζουν τα νώτα τους.

Ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ελ Μπεν-Νταχάν, δήλωσε ότι η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών με το Ισραήλ και να ενισχύσει τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35. “Θα μπορούσε επίσης το Κράτος του Ισραήλ να πάρει μια άλλη μερίδα στο πλαίσιο των F-35 και πρόσθετα πράγματα που, εν μέρει, προορίζονταν να μεταφερθούν σε εργοστάσια στην Τουρκία”, δήλωσε ο κ. Μπεν-Νταχάν. Οι Τούρκοι, διά του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, απέρριψαν και τα δύο τελεσίγραφα:

Το ένα ήταν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αφορούσε την ακύρωση της παραγγελίας των S-400, και Το δεύτερο ήταν του Πενταγώνου και αφορούσε τα F-35. Επίσης, ο Ιμπραίμ Καλίν επικοινώνησε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, στον οποίο φέρεται να είπε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να παραλάβει τα F-35 που αγόρασε και ότι η Αμερική δεν μπορεί να την αποκλείσει από το πρόγραμμα.

Πηγή: hellasjournal.com

F-35ΤουρκίαΗΠΑΙσραήλ