Κόσμος|16.06.2019 11:21

Σκληρό πόκερ για τις ευρωπαϊκές θέσεις εξουσίας

Μαρία Ψαρά

Δείπνο στις Βρυξέλλες, συζητήσεις στο Σαν Σεµπαστιάν, διαπραγµατεύσεις στη Μάλτα, ανοιχτοί δίαυλοι µεταξύ Βερολίνου και Παρισίων. Κορυφώνονται αυτή την εβδοµάδα οι διεργασίες για την επιλογή των «κορυφαίων 5» για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πλοκή από το... ευρωπαϊκό «Game of Thrones» συνεχίζεται.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά την Πέµπτη στις Βρυξέλλες, όπου θα πρέπει να βρεθεί ένας ρεαλιστικός συµβιβασµός για την «επόµενη µέρα» της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναµένεται να εντείνει τις επαφές και τις πιέσεις του προκειµένου να καταλήξει σε ένα σχήµα το οποίο θα αποδεχτούν οι ηγέτες της Ευρώπης.

Ο Τουσκ έχει ήδη επισκεφθεί τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα, έχει αρχίσει τις επαφές µε τις πολιτικές οµάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ αναµένεται να συνεχίσει τις επισκέψεις του σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Την ίδια στιγµή, στην πρώτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος (ΕΛΚ) στο γραφικό Σαν Σεµπαστιάν της Ισπανίας, αλλά και στη Σύνοδο των µεσογειακών χωρών στη Μάλτα, έγιναν, σύµφωνα µε πληροφορίες, εκτενείς συζητήσεις για τις «κόκκινες γραµµές» των συµβιβασµών των διαφορετικών πολιτικών χώρων.

«Προς το παρόν τίποτα δεν έχει κλείσει και όλα τα ενδεχόµενα είναι ανοιχτά» έλεγε στο «Εθνος της Κυριακής» πηγή του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, συµπληρώνοντας ένα «µότο» που οι Βρυξέλλες ξέρουν καλά: «Τίποτα δεν θα συµφωνηθεί αν δεν συµφωνηθούν όλα». Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να περιγράψει µια διαδικασία κατά την οποία όλοι θα πρέπει να µείνουν κάπως ευχαριστηµένοι: το ΕΛΚ να καταλάβει µια κορυφαία ηγετική θέση ακόµη και χωρίς τον υποψήφιό της, Μάνφρεντ Βέµπερ, οι Φιλελεύθεροι του Μακρόν να συµβάλουν καταλυτικά στη διαµόρφωση της ηγεσίας µετά τη µεγάλη άνοδό τους, όπως και οι «Πράσινοι», ενώ, φυσικά, κανείς δεν µπορεί να εξαιρέσει τους Σοσιαλιστές.

Από διάφορες χώρες

Ταυτόχρονα, θα πρέπει στο σχήµα των προέδρων της ΕΕ -πρόεδρος της Κοµισιόν, του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ύπατος Εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ- να υπάρξει εκπροσώπηση από διαφορετικές χώρες. Από τις µεγάλες, όπως η Γερµανία και η Γαλλία, µέχρι αυτές της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Ιβηρικής, µε τους «παντοδύναµους» σε αυτήν τη φάση Σοσιαλιστές Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα. Και κάποια µικρή, για να µη φανεί ότι στην ΕΕ κυριαρχεί ο νόµος της ζούγκλας... Και µέσα σε όλα, κάποιες από τις θέσεις θα πρέπει να πληρωθούν από γυναίκες! «Ο γρίφος είναι δύσκολος, αλλά προς το παρόν η αδιαλλαξία συνεχίζεται. Μένει να δούµε ποιος θα κάνει πίσω. Οµως η λέξη-κλειδί είναι για όλους ο “συµβιβασµός”» τόνισε η ίδια πηγή.

Το «μυστικό δείπνο»

Την περασµένη εβδοµάδα πραγµατοποιήθηκε στις Βρυξέλλες δείπνο ηγετών. Συµµετείχαν έξι από τις µεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες της ΕΕ: ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο Φιλελεύθερος Ολλανδός οµόλογός του Μαρκ Ρούτε, οι Σοσιαλιστές επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και δύο πρωθυπουργοί που ανήκουν στο ΕΛΚ, ο Αντρέι Πλένκοβιτς από την Κροατία και ο Κρισγιάνις Καρίνς από τη Λετονία. Κανένα ανακοινωθέν δεν βγήκε από τη συνάντηση, ενώ οι εφηµερίδες του Βελγίου αρκέστηκαν στην περιγραφή του... µενού – αυτό µόνο κατάφεραν να µάθουν.

Διπλωµάτες ανέφεραν ότι οι έξι αµφισβήτησαν την υποψηφιότητα του Γερµανού Μάνφρεντ Βέµπερ για την προεδρία της Κοµισιόν και απέρριψαν την υποψηφιότητα της ∆ανής επιτρόπου, υποψήφιας µε τους Φιλελευθέρους, Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο δείπνο «κάηκε» και η υποψηφιότητα του Γάλλου συντηρητικού Μισέλ Μπαρνιέ, που θεωρείται το απόλυτο φαβορί για τη θέση του «νέου Γιούνκερ».

Ωστόσο, άλλες πηγές επιµένουν ότι η υποψηφιότητα Μπαρνιέ µπορεί να αποτελέσει την ιδανική λύση αν το ΕΛΚ επιµείνει πάση θυσία να αναλάβει την Κοµισιόν. Οι Σοσιαλιστές θα επιµείνουν στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίµερµανς. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αναγκαστούν να υποχωρήσουν προκειµένου να αποφευχθεί πιθανό θεσµικό αδιέξοδο.

ΚομισιόνΕΚΤΕυρωπαϊκή Ένωση