Κόσμος|16.06.2019 23:31

Ερντογάν: Οι δυνάμεις μας έχουν πάρει θέση στην Ανατολική Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Στην κρισιμότητα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Ένωση Εξαγωγέων σημειώνοντας ότι ο στρατός της Τουρκίας έχει λάβει θέση για να προασπιστεί τις δραστηριότητες των πλοίων της στην περιοχή.

«Εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν τις λεκτικές αντιπαραθέσεις για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως έναν απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι δραστηριότητες των τουρκικών πλοίων λαμβάνουν χώρα μέσα στην ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει η Τουρκία. «Αγαπητοί αδελφοί μου, εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά, συνεχίζουμε τις έρευνές μας μέσα στην ΑΟΖ που έχουμε οριοθετήσει και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να νοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον διαθέτουμε τα δικά μας πλοία και κάνουμε τις έρευνές μας με αυτά (χειροκρότημα). Πού είμασταν και πού είμαστε τώρα. Είναι τα δικά μας πλοία πλέον. Το ίδιο κάνουν και εκείνοι (οι Ε/Κ)», σημείωσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πάντως ότι αν γίνει οποιαδήποτε επιθετική κίνηση ενάντια στα τουρκικά πλοία, το πολεμικό ναυτικό της χώρας έχει ήδη λάβει θέση μάχης. «Εάν το μάτι κάποιων παίζει, τότε κι εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και με όλα τα αεροσκάφη μας -αν χρειαστεί- θα λάβουμε θέση δίπλα στα πλοία μας και θα συνεχίζουμε το έργο μας. Άλλωστε οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν πάρει θέση στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε εκεί. Το δικό μας προσωπικό μας είναι δικό μας καθήκον να το προστατεύσουμε. Το κάνουμε ήδη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τέλους. (χειροκρότημα). Αυτή τη στιγμή οι δραστηριότητές μας συνεχίζονται χωρίς καμία διακοπή», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στα εντάλματα σύλληψης κατά του προσωπικού του «Πορθητή», ο Τούρκος πρόεδρος χλεύασε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Έδωσαν -λέει- εντολή. Έδωσαν εντολή να συλλάβουν το προσωπικό του πλοίου. Τη χούφτα σας θα γλείψετε μόνο (Τίποτα δεν θα καταφέρετε). Ποιους θα συλλάβετε; Τι θα συλλάβετε;» ρώτησε καταχειροκροτούμενος από το κοινό του.

Πορθητήςκυπριακή ΑΟΖγεωτρήσειςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν