Κόσμος|18.06.2019 18:31

Σαλβίνι: Να γίνει η Ιταλία ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Μαρία Ανδρικάκη

Αν και δεν τον συνάντησε, ο Ματέο Σαλβίνι δεν δίστασε να δώσει το χέρι του στον Ντόναλντ Τραμπ, και μάλιστα «εκτός έδρας».

Στην επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όχι όμως με τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Σαλβίνι κατέστησε σαφές ότι υπάρχει ευκαιρία για να δημιουργηθεί μια πιο στενή ιταλοαμερικανική σχέση, ειδικά στην εποχή που η Ευρώπη βάλλεται από εσωτερικές αναταράξεις. Τόνισε ότι η Ιταλία έχει «κοινό όραμα» με την Ουάσιγκτον για την Κίνα, το Ιράν, τη Μέση Ανατολή και τη Βενεζουέλα και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία, ώστε η Μόσχα «να έρθει κοντά στο δυτικό σύστημα αξιών και να μην αφεθεί στο Πεκίνο». Δεν παρέλειψε να σχολιάσει «την ανικανότητα του ΟΗΕ».

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης δεν δίστασε να επιτεθεί στην ίδια του την κυβέρνηση! Υπερασπίστηκε τη μεγάλη μείωση της φορολογίας στην Ιταλία και σχολίασε αρνητικά το ότι η χώρα του δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό. «Αν ήταν στο χέρι μου, θα τον είχα ήδη αναγνωρίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία του να γίνει η Ιταλία ο στενότερος Ευρωπαίος σύμμαχος των ΗΠΑ. Ο θαυμασμός του για τον Τραμπ είναι γνωστός, καθώς ήταν από τους πρώτους πολιτικούς που τον υποστήριξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση Τραμπ στα πολιτικά καλέσματα του Σαλβίνι…

ΗΠΑΜατέο ΣαλβίνιΝτόναλντ Τραμπ