Κόσμος|20.06.2019 07:35

Πάγο στην Άγκυρα βάζει η Ευρώπη

Μαρία Ψαρά

Το Συµβούλιο υπογραµµίζει τις σοβαρές άµεσες συνέπειες που έχουν οι παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας σε ολόκληρο το φάσµα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και επιπλέον καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης (EΑAS) να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα µέτρα».

Με αυτήν τη φράση ο επίτροπος ∆ιεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, αποτύπωσε µετά την ολοκλήρωση του Συµβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ το αρνητικό κλίµα που επικράτησε στη συνάντηση για την Τουρκία. Βασισµένος στο ανακοινωθέν στο οποίο συµφώνησαν οι υπουργοί των «28», το οποίο αναφέρεται σε παράνοµες και απαράδεκτες προκλητικές ενέργειες της Aγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο αρµόδιος επίτροπος αποκάλυψε τις πρώτες σκέψεις που κάνει η Κοµισιόν στο ζήτηµα των µέτρων κατά της Τουρκίας: µείωση ή διακοπή της χρηµατοδότησης των ενταξιακών κονδυλίων και υποβάθµιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας σε όλο το εύρος των πεδίων.

«Ολα τα ενδεχόµενα ανοιχτά»

Διπλωµάτες των Βρυξελλών ανέφεραν µε νόηµα ότι... το µυστικό κρύβεται στην επίκληση των υπουργών προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης, αφού η συγκεκριµένη υπηρεσία είναι η κατάλληλη για να µελετήσει και να εισηγηθεί τις τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. «Είναι το στοιχείο που δίνει τον... ρυθµό στη χορογραφία που θα ακολουθήσει η ΕΕ, αλλά και οι ηγέτες των κρατών-µελών στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει την Πέµπτη» σχολίασε διπλωµάτης.

«Στις παραγράφους που θα υιοθετήσουν οι ηγέτες θα αντανακλάται αυτό το κλίµα που αφήνει όλα τα ενδεχόµενα ανοιχτά». Παρότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο και διπλωµατικές διαβουλεύσεις που κατέβαζαν τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση µε την ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία, το Συµβούλιο έκρυβε τελικά θετικές εκπλήξεις. Οι υπουργοί εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για την υπό εξέλιξη παράνοµη γεώτρηση και καταδίκασαν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειληµµένες εκκλήσεις και συστάσεις της ΕΕ για να τερµατίσει αυτές τις ενέργειες συµµορφούµενη µε το ∆ιεθνές ∆ίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συµβούλιο τόνισε τις σοβαρές και άµεσες συνέπειες που οι παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας έχουν επί ολόκληρου του φάσµατος των ευρωτουρκικών σχέσεων. «Εκτιµώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και στο πλαίσιο έκφρασης έµπρακτης αλληλεγγύης, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις, το Συµβούλιο, για πρώτη φορά στην περίπτωση της Τουρκίας, κάλεσε την Κοµισιόν και την EAΑS να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση συγκεκριµένες εισηγήσεις για λήψη κατάλληλων µέτρων» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κυπριακή ∆ηµοκρατία.

«Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή, θα υποβάλει προτάσεις για µέτρα πολιτικής και οικονοµικής φύσεως, συµπεριλαµβανοµένων της προενταξιακής βοήθειας που η Τουρκία λαµβάνει αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, η EAΑS θα εξετάσει στοχευµένα µέτρα που εµπίπτουν στην εξωτερική δράση της Eνωσης». Επίσης, το Συµβούλιο δεσµεύτηκε να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η συζήτηση επί των παράνοµων ενεργειών της Τουρκίας αναµένεται να συνεχιστεί πλέον στην Κοµισιόν, στην EAΑS, αλλά και πιο άµεσα στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, όπου το θέµα βρίσκεται στην ηµερήσια διάταξη.

Μιλώντας νωρίτερα στο «Eθνος», εκπρόσωπος της Κοµισιόν ζήτησε επειγόντως αποκλιµάκωση της έντασης. «Η ΕΕ καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταµατήσει αυτές τις δράσεις και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώµατα της Κύπρου να ερευνήσει και να εκµεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύµφωνα µε το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο προς όφελος όλων των Κυπρίων» τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Σύνοδος Κορυφήςκυπριακή ΑΟΖΕυρωπαϊκό ΣυμβούλιοΤουρκία