Κόσμος|19.06.2019 16:07

Ερευνητής του ΟΗΕ: Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας πίσω από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

Newsroom

Στις 2 Οκτωβρίου 2018 ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι μετέβη στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να λάβει ένα πιστοποιητικό που επιβεβαίωνε ότι είχε χωρίσει, ώστε να μπορέσει να παντρευτεί την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του, Χατιτζέ Τζενγκίζ. 

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος δεν βγήκε ποτέ από το κτίριο. Η αρραβωνιαστικιά του μετά από λίγες ώρες δήλωσε την εξαφάνισή του. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, δεν υπάρχουν πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας του προξενείου εκείνη τη ημέρα, ενώ οι Τούρκοι υπήκοοι που ανήκουν στο προσωπικό του προξενείου είχαν πάρει αιφνιδίως άδεια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο και στη συνέχεια διαμελίστηκε από μια δεκαπενταμελή ομάδα που έφτασε από τη Σαουδική Αραβία γι’ αυτό το λόγο. Ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου ισχυρίστηκε ότι δεν θα πρέπει να κατηγορηθεί το σαουδαραβικό κράτος για τη δολοφονία.

Όπως αναφέρει η Dailymail, η Σαουδική Αραβία παραδέχτηκε ότι δικοί της πράκτορες πραγματοποίησαν τη δολοφονία, η οποία χαρακτηρίζεται «προμελετημένη». Ωστόσο οι αρχές της χώρας αρνούνται πως ο πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ είχε γνώση της επίθεσης.

Ωστόσο, την Τετάρτη 19/6 η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, Agnes Callamard, υποστήριξε πως υπάρχουν πλέον «αξιόπιστες αποδείξεις» που αποδεικνύουν πως ο Διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία. Η ίδια φαίνεται να ζήτησε κυρώσεις και κατά των περιουσιακών στοιχείων του πρίγκιπα.

Αυτή τη στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο εάν και άλλοι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της αραβικής χώρας συμμετείχαν στη δολοφονία.

δολοφονία ΚασόγκιΣαουδική Αραβία