Κόσμος|19.06.2019 16:22

Τουρκοκύπριοι: Η Αμμόχωστος θα γίνει και πάλι Λας Βέγκας

Μαρία Ζαχαράκη

Του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπεραμύνθηκε ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, προκειμένου να αποκτήσει και πάλι την παλιά αίγλη της.

«Τα Βαρώσια, που σήμερα αποτελούν πόλη-φάντασμα, θα γίνουν και πάλι Λας Βέγκας. Παλαιότερα τα Βαρώσια ήταν μια πόλη που προσέλκυε διασημότητες, όπως η Μέρλιν Μονρόε και η Σοφία Λόρεν. Στα Βαρώσια θα έρθουν και πάλι οι διάσημοι του κόσμου και θα ζωντανέψει» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπορική αξία και τα Κατεχόμενα. 

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, ο Ερσίν Τατάρ, είπε ότι «θα καθοριστεί ξανά το νομικό καθεστώς στην περίκλειστη πόλη», υποστηρίζοντας ότι εκεί υπάρχουν και οθωμανικές περιουσίες οι οποίες ανήκουν στη Διεύθυνση Βακουφίων των Τουρκοκυπρίων. «Οι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα μπορούν να έρθουν να ζήσουν στην περιοχή» ανέφερε λέγοντας πόσο ευτυχισμένος αισθάνεται για την απόφαση αυτή. «Πρόκειται για έναν μεγάλο δρόμο. Μπροστά μας έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου. Μετά την ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου στο Ερτζάν (Τύμπου) θα αυξηθούν οι πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη. Αυτό σημαίνει μεγάλη αύξηση του τουρισμού» σημείωσε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε δεν μπορεί να υπάρξει πλέον λύση ομοσπονδίας. «Δίνουμε ένα μήνυμα στον κόσμο. Στο νησί υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο κράτη. Από δω και πέρα δεν μπορεί να υπάρξει ομοσπονδία. Η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο» ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα είναι πάντα δίπλα της ως εγγυήτρια δύναμη.

Και απευθυνόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε «ελάτε πλέον να μάθουμε να ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, από εδώ και πέρα δεν υπάρχει λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο. Αυτό είναι πασιφανές πλέον».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ακόμη ότι ακούει με ικανοποίηση τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τον ευχαρίστησε για τη στήριξή του προς το ψευδοκράτος. «Ως πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ, τον ευχαριστώ χίλιες φορές στο όνομα του τουρκοκυπριακού λαού» δήλωσε.

Κάποιοι προσπαθούν να περικυκλώσουν την Ανατολική Μεσόγειο

Για δυνάμεις που προσπαθούν να περικυκλώσουν την Ανατολική Μεσόγειο και να καρπωθούν μόνοι τους τις πηγές ενέργειας έκανε λόγο ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

«Υπάρχει μία περιοχή που γίνεται προσπάθεια να την περικυκλώσουν. Τρανό παράδειγμα αυτή τη στιγμή η Ανατολική Μεσόγειος. Αναφερόμαστε σε μία περιοχή που γίνεται βήμα-βήμα προσπάθεια να την περικυκλώσουν» δήλωσε με νόημα ο Τούρκος αντιπρόεδρος, που επισήμανε ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει εξελιχθεί σε μία ταραγμένη περιοχή εξαιτίας των ενεργειακών πόρων και κάποιοι με το έτσι θέλω προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν για δικό τους όφελος.

«Είμαστε μια χώρα που δεν έχει φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή άλλες φυσικές πηγές ενέργειας, και έχουμε φτάσει στο σήμερα σκάβοντας ακόμη και με τα νύχια μας. Στην περιοχή μας ανακαλύφθηκαν φυσικές πηγές ενέργειας, σε μια ταραγμένη περιοχή, όπου εξαιτίας αυτών των ενεργειακών πόρων τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Να γιατί λέει ο πρόεδρός μας ότι "ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5". Κάποιοι μέσα στους πέντε διεκδικούν επίμονα, λέγοντας "ό,τι υπάρχει, είναι δικό μου και ό,τι μείνει από μένα, τότε είναι δικά σας και μπορείτε να τα μοιραστείτε". Τώρα μία τέτοια μάχη έχει αρχίσει. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή» διατράνωσε ο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος εξήρε την ισχύ της Τουρκίας στον στρατιωτικό τομέα, διαφορετικά δεν την άφηναν να αναπνεύσει, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτό. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε κάτι άλλο. Έχουμε φτάσει σήμερα μέχρι εδώ όχι τυχαία. Αν δεν είχαμε εξελιχθεί στον αμυντικό τομέα, δεν θα μας άφηναν να αναπνεύσουμε» δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Τουρκίακυπριακή ΑΟΖΚύπροςΑμμόχωστος