Κόσμος|20.06.2019 08:12

Τα µέτρα κατά της Τουρκίας προσυπογράφουν οι ηγέτες των «28»

Μαρία Ψαρά

Σύµφωνα µε διπλωµάτες της ΕΕ, οι επικεφαλής των κρατών-µελών θα επικυρώσουν και την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών για λήψη µέτρων «χωρίς καθυστέρηση», τα οποία θα επεξεργαστούν η Κοµισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Στα συµπεράσµατα του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, που θα υιοθετηθούν σήµερα, το πνεύµα των 28 κρατών-µελών της Ευρώπης θα είναι παρόµοιο µε εκείνο που αποφάσισαν οι υπουργοί την Τρίτη στο Λουξεµβούργο.

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι οι ηγέτες δεν αναµένεται να αποφασίσουν συγκεκριµένα µέτρα σήµερα, αφού πρόκειται για µια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Η Κοµισιόν θα λάβει αποφάσεις για το σύνολο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν κυρίως την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, τη µη περαιτέρω αναµόρφωση της τελωνειακής ένωσης, την αναστολή των συναντήσεων του Συµβουλίου Υψηλού Επιπέδου και το «πάγωµα» όλων των κεφαλαίων.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης αναµένεται να προτείνει συγκεκριµένα µέτρα για τις παράνοµες δράσεις της Τουρκίας. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι προτάσεις να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο µε τα µέτρα που επιβλήθηκαν για την Κριµαία. Κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας, συλλήψεις υπευθύνων της εταιρείας ή απαγόρευση εισόδου συγκεκριµένων προσώπων στην ΕΕ είναι µερικά από αυτά.

Σοβαρή ανησυχία

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Εθνους», Ευρωπαίος αξιωµατούχος που ενηµέρωσε τον διεθνή Τύπο χθες στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε ότι τη «χορογραφία» καθόρισε η απόφαση των υπουργών, οι οποίοι είχαν εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία τους για την υπό εξέλιξη παράνοµη γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου και καταδίκασαν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειληµµένες εκκλήσεις και συστάσεις της ΕΕ για να τερµατίσει αυτές τις ενέργειες συµµορφούµενη µε το ∆ιεθνές ∆ίκαιο.

«O Πρόεδρος Αναστασιάδης µπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των οµολόγων στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο» δήλωσε ο κοινοτικός αξιωµατούχος, συµπληρώνοντας ότι «οι απαιτήσεις της Κύπρου ικανοποιήθηκαν, είναι πολύ σηµαντικό για την Κύπρο το ότι έχει δοθεί εντολή στην Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης και την Κοµισιόν να παρουσιάσουν κατάλληλα µέτρα χωρίς καθυστέρηση». Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι «και σε επίπεδο συµβολισµών είναι σηµαντικό να υπάρξει έγκριση του κειµένου µε την ίδια ή παρόµοια γλώσσα που χρησιµοποιήθηκε και από το Συµβούλιο Γενικών Υποθέσεων».

κυπριακή ΑΟΖΤουρκίαΣύνοδος Κορυφήςκυρώσεις