Κόσμος|20.06.2019 18:28

Ιμαλάια: Διπλασιάστηκε ο ρυθμός τήξης των πάγων

Newsroom

Όπως διαπιστώνεται, η υψηλότερη οροσειρά της Γης, τα Ιμαλάια, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα συρρίκνωσης των παγετώνων της, οι οποίοι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικολογική ισορροπία της Γης. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε παρατηρήσεις αμερικανικών δορυφόρων, πάνω από την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπουτάν η τήξη των πάγων έχει επιταχυνθεί δραματικά.

Συγκεκριμένα, τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι παγετώνες στην ευρύτερη περιοχή γνώρισαν ιδιαίτερα σημαντική απώλεια τα τελευταία 40 χρόνια, με τον μέσο ρυθμό απώλειας πάγου να είναι δύο φορές πιο γρήγορος στον 21ο αιώνα σε σύγκριση με τα τέλη του 20ού αιώνα. Μάλιστα, τα νέα είναι εξαιρετικά δυσοίωνα, αφού δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρωτοφανής τηκτική δυναμικότητα: εκτιμάται σε περίπου οκτώ δισεκατομμύρια τόνους νερού, έναντι τεσσάρων δισεκατομμυρίων τόνων που ήταν οι μέσες ετήσιες απώλειες κατά την περίοδο 1975-2000.

Αν μη τι άλλο, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει συμβάλει ανησυχητικά στην αλλαγή του κλίματος. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζόσουα Μάουρερ του Γεωπαρατηρηρίου Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», η παρατηρούμενη επιτάχυνση της απώλειας πάγου μπορεί να εξηγηθεί από μια μέση θερμοκρασία που κυμαίνεται από 0,4° έως 1,4° C θερμότερη κατά την περίοδο 2000-2016, σε σχέση με το μέσο όρο 1975-2000. Ως εκ τούτου, αυτές οι απλές ενεργειακές πιέσεις υποδηλώνουν ότι η επιτάχυνση της απώλειας μάζας πάγου στα Ιμαλάια συμβαδίζει με τις θερμοκρασίες θέρμανσης που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς στην περιοχή.

Η ανάλυση των εικόνων και η σύγκρισή τους με πιο πρόσφατες δορυφορικές οδήγησε στο συμπέρασμα ότι από τη συνολική μάζα πάγου του 1975, το 2000 είχε απομείνει το 87% και το 2016 το 72%. Τέλος, οι ειδικοί προτείνουν μοντέλα ενεργειακής ισορροπίας που επικεντρώνονται στην ποσοτικοποίηση των αποκρίσεων των παγετώνων στις μεταβολές της θερμοκρασίας του αέρα, ώστε να υπάρξουν πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για την αντίδραση των παγετώνων σε μελλοντικά κλιματικά σενάρια.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στα Ιμαλάια θα έπρεπε να σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, αφού οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι θα εμφανιστούν πολύ νωρίτερα από όσο εκτιμάται.

Έβερεστκλιματική αλλαγή