Κόσμος|20.06.2019 18:22

Στον δρόμο για την Κύπρο το Γιαβούζ - Στην Καρπασία η πρώτη γεώτρηση

Μαρία Ζαχαράκη

Το ταξίδι του για την ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε σήμερα από τα ναυπηγεία του Ντιλόβασι στον κόλπο της Γιάλοβα το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία.

Στην τελετή καθέλκυσης του «Γιαβούζ» ήταν παρών ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την πρώτη του γεώτρηση θα πραγματοποιήσει στην Καρπασία, που βρίσκεται στον κόλπο της Αμμοχώστου, σε βάθος 3.300 μέτρα. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι εργασίες του «Γιαβούζ» εκεί θα ολοκληρωθούν σε περίπου τρεις μήνες.

Στη συνέχεια ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι τα 140 άτομα προσωπικό (Τούρκοι και ξένοι) έχουν ως αποστολή να μοχθήσουν και να προσθέσουν γνώσεις στο μέλλον του έθνους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν χωρίς προβλήματα και θα καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα.

«Η μόνη μας επιθυμία είναι να βρούμε υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο και να υπηρετήσουμε το έθνος μας», είπε, ενώ υποστήριξε ότι «πάντοτε θα υπηρετούμε τη σταθερότητα, την ειρήνη και την γαλήνη στην περιοχή και θα συνεχίσουμε να την στηρίζουμε».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι πάντοτε υποστήριζαν τη δίκαιη μοιρασιά των φυσικών πόρων του νησιού. «Όλοι να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ την αδικία και τη δημιουργία τετελεσμένων. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε μέχρι τέλους τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και της ΤΔΒΚ», τόνισε. Σχολιάζοντας την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., δήλωσε ότι «στόχος της είναι να δώσει νομιμότητα στις άνομες αποφάσεις της και να κερδίσει υποστηρικτές, αλλά με αυτόν τον τρόπο δείχνει την αδυναμία της και την κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει».

Ο Τούρκος υπουργός στο μήνυμά του ανέφερε ότι «η Ε/Κ διοίκηση νότιας Κύπρου δεν μπορεί να αποφασίζει για κανένα θέμα που αφορά σε ολόκληρο το νησί, ούτε να έχει καν λόγο». Ο Φατίχ Ντονμέζ προειδοποίησε παράλληλα και την Ε.Ε. να μην έχει ψευδαισθήσεις, γιατί δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. «Μην γίνεστε μέρος των άνομων σχεδιασμών. Κανείς δεν θα μπορέσει να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους που συνεχίζεται με αποφασιστικότητα.

Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε των σφετερισμό των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η διαδικασία που ξεκίνησε τον Πορθητή και τον Γιαβούζ αποτελεί για τη χώρα μας την έναρξη ενός νέου οδικού χάρτη και το άνοιγμα μιας νέας σελίδας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, για να υπογραμμίσει ότι «στόχος μας είναι να γίνουμε μια χώρα που θα την δείχνουν με το δάχτυλο σε αυτό τον τομέα».

Υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι «η Τουρκία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο και κάθε εξίσωση που αφήνει τους Τ/Κ εκτός είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Στην ομιλία του ο Τούρκος υπουργός είπε ότι θα χρησιμοποιήσουν μια φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία ώστε να μη βλάψει κανέναν ζωντανό οργανισμό. Στο Γιαβούζ προστέθηκε επίσης κι ένα σύστημα απομάκρυνσης των απορριμμάτων, ώστε όλες οι επιχειρήσεις να είναι πιο οικολογικές και να προστατεύεται η θάλασσα. Συμπλήρωσε ότι χάρη στην τεχνογνωσία που απέκτησαν από το πρώτο γεωτρύπανο τον «Πορθητή» και την συμβολή των ξένων επιστημόνων, το Γιαβούζ είναι πιο ασφαλές και έτοιμο να ανοιχτεί στις θάλασσες.

«Όσο τρυπάει το γεωτρύπανό μας στην ανατολική Μεσόγειο, τόσο η χώρα μας και η περιοχή μας θα αποκτούν ισχύ. Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ, όπως και ο Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ από τον οποίο πήρε το όνομά του, θα συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα της Μεσογείου», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, Μελιχάν Μπιλγκίν, κατά την τελετή καθέλκυσης του «Γιαβούζ» ανέφερε ότι το ακριβές σημείο που θα εγκατασταθεί το γεωτρύπανο στην Καρπασία θα καθοριστεί από τις γεωλογικές εργασίες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στο Γιαβούζ εργάζονται 150 άτομα και μόλις αρχίσει η επιχείρηση το προσωπικό θα φτάσει στα 180 άτομα ενώ η δυνατότητα είναι να φτάσει μέχρι και τα 200 άτομα. 

Ενημερώνοντας τους Τούρκους δημοσιογράφους, λίγο πριν από την ομιλία του υπουργού Ενέργειας, ο Γενικός διευθυντής της κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO), είπε ότι λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την υλοποίηση της αποστολής τους χωρίς να κάνουν καμιά υποχώρηση.

«Δεν μας ενδιαφέρει πολύ τί κάνει η πλευρά που λέγεται απέναντι πλευρά. Οι δικές μας εργασίες καθορίζονται αποκλειστικά από τις επιστημονικές μελέτες», ανέφερε προσθέτοντας ότι σήμερα παίρνουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που έγιναν πριν από περίπου 5-6 χρόνια.

Ο γενικός διευθυντής της ΤΡΑΟ ανέφερε επίσης ότι έχουν ετοιμάσει ένα 5ετές business plan για αυτά τα δύο γεωτρύπανα της Τουρκίας, το οποίο προβλέπει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα. Ανακοίνωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το 53% του προσωπικού που ασχολείται με τις γεωτρήσεις είναι Τούρκοι, αλλά ο αριθμός του συνεχώς αυξάνεται.

T

Γραπτό μήνυμα για να ευχηθεί «καλό ταξίδι» στο Γιαβούζ απέστειλε και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, το οποίο αναγνώστηκε στην τελετή καθέλκυσης.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει όπως πάντα μαζί με τα δικά τους συμφέροντα να υπερασπίζεται και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ. Σήμερα η τελετή που πραγματοποιήσαμε για να αποχαιρετίσουμε το πλοίο μας το Γιαβούζ αποτελεί την πιο σαφή διατύπωση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας. Μακάρι να λάβουμε καλά νέα το συντομότερο και από το μέρος που βρίσκεται τώρα ο Πορθητής μας και από τον Γιαβούζ μας. Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι στο πλοίο μας το Γιαβούζ ώρα του καλή και αέρα στα πανιά του. Καλοτάξιδο!».  Παράλληλα και το υπουργείο Άμυνας ευχήθηκε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «καλό ταξίδι» στο Γιαβούζ:

κυπριακή ΑΟΖτουρκικές παραβιάσειςτουρκικές προκλήσεις